Fülesbagoly

Hét Jel: örömzenélés barátokkal

2018. május 05. - NagySzabolcs

Pócsi Istvánt a zenei szakma onnan ismerheti leginkább, hogy a Barba Negra programigazgatója. Anno az F.O.T.B. énekeseként aktívan muzsikált, majd a zenélést háttérbe szorult az életében. Ám most újra a színpre lépett, nem is akármilyen projekttel! Erről kérdeztük.

_97q0838.jpg

Tavaly valamikor tök véletlenül egy éjszaka összefutottunk az Üllői úton, és hosszasan meséltél az új projektedről. Ott tartok, hogy készültek dalaid, és egy rakás kiváló zenésszel rögzíted azokat. Ha jól tudom, legutóbb az F.O.T.B. frontembereként énekeltél vagy 20 éve. Hogyan tért vissza a zenélés, zeneírás az életedbe?

Az F.O.T.B. tavaly lett volna 20 éves, de ahogy korábbi évfordulókat, így ezt sem ünnepeltük meg. Végül is igazat adok a srácoknak: egy nem létező zenekaron nincs mit ünnepelni, maximum örülni kell az együtt töltött időnek és hallgatni az akkor készült dalokat. No meg a Hét Jel kapcsán előszedni kettőt.:)
Amúgy Bánfalvi Zolival - dobosa volt a bandának - tartjuk a kapcsolatot és gyakorlatilag az első kontrollszemély: mindent megmutatok neki, hol tartunk a lemezzel. Szerintem kicsit büszke is rám, de erről őt kellene kérdezni.
Szóval 2001. után nem volt kedvem zenélni, sok minden változott az életemben, áthelyeződtek hangsúlyok, így nem ennek akartam az időm szentelni. Sosem szakadtam el igazán a szervezéstől, muzikális dolgoktól, de nem volt releváns szerepe az életemben. Néha felderengett az a gondolat, hogy mi lenne, ha egy-két dalt felvennénk zenész barátokkal, de mindig a feledés homályába veszett ez a dolog. Közben Pestre költöztem, az itteni beileszkedés, helytállás is elvette a figyelmem, és egyúttal sokkal közelebb sodort az aktív zenészi léthez, hiszen a Barba Negrában kezdtem el dolgozni. 
Az ötlet pedig 2017. tavaszán kristályosodott ki, hogy milyen formában is szeretnék újra alkotó lenni. Ekkor pattant ki a Hét Jel első szikrája. Nem is annyira az a cél, hogy aktív zenészként, alkotóként ténykedjek. Szeretnék egy időszakot lezárni, ami az életem 40, a zenei dolgoknak pedig 20 évét öleli fel. Az is lehet, hogy ez valaminek a kezdete, de ha csak egy tisztességes lezárás, már akkor is nagyon elégedett leszek.

A dalok fiókban pihenő ötletek voltak, vagy direkt a mostani színrelépésre készültek a közelmúltban?

- Lesz itt minden. Ősrégi F.O.T.B. dal, fiókban porosodó ötlet, átdolgozás, musical átirat és vadonat új dolgok is, amik kifejezetten a lemezhez születtek. Minden dal új köntöst kap, újra játszva, ha kell áthangszerelve, szóval semmi nem marad avitt, elavult. Nagyon érdekes alkotói, evolúciós folyamaton mennek keresztül a szerzemények. Egy igazán érdekes játék lenne meghallgatni a demo változatot, majd a közben készült átiratokat és a legvégén pedig a lemezváltozatot.Egy borzasztóan eklektikus anyag van születőben: sokféle stílust kedvelek és nem csak hallgatni, de énekelni is, így mindenből kerül egy pici ebbe a koktélba. Ez elsülhet nagyon jól is és persze megvan annak a kockázata is, hogy valaki csak egy nagy katyvasznak fogja érezni.

Kiket kérték fel az együttműködésre, és milyen szempontok alapján?

- Ne kérd, hogy felsoroljak mindenkit, hiszen ez szinte lehetetlen és ugyanezen okból kifolyólag kiemelni sem szeretnék senkit. Zenész barátokat hívtam meg, akikkel van emberi kötődésünk, nem csupán ismerettség. ennek másképpen nem is lenne értelme. Nem klasszikus értelemben vett stúdiózenészkedésről van szó: hiszek benne, hogy örömzenélésről. Közel 30 muzsikus működik közre a 11 dalban, minden egyes szerzemény gyakorlatilag egy-egy projekt. 
A szempontrendszer két pilléren alapszik: az emberi szál, és hogy az adott dalba kit tudok elképzelni, aki otthonosan tud az adott stílusban mozogni. Örömmel jelentem, hogy jó párosítások születtek.

Milyen jövőt szánsz a daloknak? Lesz lemez, koncertek?

- Az első dal, Mi vagyok címmel már nyílvánosságra is lett hozva. Több, mint hét hónapja kezdtünk neki a munkának, és a hónapfordulón debütáltunk ezzel a szerzeménnyel és klippel. Lukács Peta, Csányi Zoli, Megyaszay Pisti és Kővágó Zsolti a közreműködők. Imádom ezt a dalt és ahogy látom a közönségnél is nyitott kapukat döngetünk. Nem akarunk mi hangosan berobbanni, nem az a cél, hogy két év múlva mi legyünk valamelyik fesztivál, vagy fellépés-sorozat ünnepelt sztárja. Ez az oldal pont nem is érdekel. A lemez elkészítésén dolgozunk, ami októberben jelenik meg Párbaj címmel. Eddig tart a mandátum:). Hogy utána mi következik, jelenleg nem foglalkoztat. Egy teljes gárdát felvonultató koncertet összehozni esélytelen, a magyar viszonyokat ismerve pedig nem is biztos, hogy szeretnék a fellépésekre energiát fektetni. Az viszont nagyon vonzó kihívás számomra, hogy egy minőségi hanganyag szülessen, néhány jó képi megnyílvánulással, de jelenelg ennyi.

Fotó: Bratincsák Péter // PHOTOPIUM

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr113893198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása