Fülesbagoly

Hogyan válassz a hangodhoz illő mikrofont?

2018. április 20. - Bagolyhír

A hangodhoz illő mikrofon kiválasztása nagyon személyes dolog, az Audio-Technica, a hangtechnika világában profiként segít most neked ebben!

bpvoices4_17_of_44_1.jpg

A hangodhoz illő mikrofon kiválasztása nagyon személyes dolog, ezért gondold át a következő kérdéseket, mielőtt döntesz:

* A lehető legtermészetesebb hangot keresed?
* Kevesebb sziszegő ’S’, ’Sz’, ’Cs’ és ’T’ hangod szeretnél?
* Melegebb, testesebb hangot, vagy tiszta, metsző hangot szeretnél, ami átszól a mixen?
* Túl nazális a hangod, vagy kemény a középtartományod?
* Halk a hangod és gondod van a gerjedéssel, vagy a jelenlegi mikrofonod hajlamos más hangszerek hangját is összeszedni?
* Szeretnél kifejezetten strapabíró mikrofont?
* Több hanghoz keresel mikrofont, melyek együtt fognak szólni a mixben?

Jelen cikkben a Fülesbagoly Tehetségkutatón díjként megnyerhető két mikrofont, az Audio-Technica ATM610A és AT2010 mikrofonokat szeretnénk bemutatni, a fenti szempontok alapján.

at.jpg

Természetes hangzáshoz
A legtermészetesebb hanghoz kondenzátor mikrofnokat ajánlunk. Konstrukciója révén a kondenzátor mikrofonkapszula teljes audió spektrumot kínál, és érzékenyen reagál a legfinomabb részletekre is. Ideális választás lehet az AT2010.

Sziszegés ellen
A sziszegő hangok különböznek nők és férfiak esetében, gyakran felmerülő feladat ezen hangok jelenlétének csökkentése, elég csak a De-esserek tágas piacára gondolni. A férfiak hangjában általában 6-7 kHz-nél van az éles, sziszegő hangok tartománya, nőknél kicsit magasabban, 7-8 kHz-nél. A kapcsolódó hangosítási problémákra azok a mikrofonok a legmegfelelőbbek, melyeknek ebben a tartományban van egy kis ‘horpadás’ a frekvenciagörbéjében. Ilyen mikrofon az AT2010, és még határozottabban ilyen az ATM610A is.

at2010_new.JPGatm610_new.JPGTestes vagy metsző hangokhoz
Ha vastag, meleg hangod van és még testesebbé akarod tenni, vagy éles a hangod és ezt akarod ellensúlyozni némi melegséggel, válaszd az ATM610A-t.
Ha lágy hangod van és nem akarod tovább lágyítani, akkor válaszd a természetes hangú AT2010 mikrofont!

 

Nyers középtartomány, orrhang ellen
Az erős orrhang vagy a kemény középtartomány csökkentése általában EQ-zást igényel. Ennek kompenzálására válassz erős magastartománnyal rendelkező mikrofont, ami a destruktív EQ-zás után is átszól a mixen. Válaszd az AT2010-et.

Halk énekhanghoz vagy gerjedési problémák ellen
Gerjedési problémákkal küzdő halk énekhanghoz válassz dinamikus mikrofont, mivel azok jellemzően inkább csak kisebb távolságról vesznek be hangokat. Továbbá, a szűkebb hiperkardioid karakterisztika jobban elnyomja az oldalról érkező hangokat, ami hangos színpadon kifejezett előny. Ilyen mikrofon az ATM610A.

atm610a_polar.jpg

Masszív mikrofonok energikus előadóknak
Ha nagyon energikus előadó vagy és kifejezetten strapabíró mikrofonra van szükséged, válassz dinamikus mikrofont, mivel a dinamikus kapszula kevésbé hajlamos a sérülésre – az ATM610A a jó választás.

Mikrofonok több szólamhoz

Amikor több vokálhoz választasz mikrofont, döntsd el, hogy mit akarsz elérni. Választhatsz azonos mikrofont minden énekesnek, és „egyenlő pályák, egyenlő esélyek” alapon végezheted a keverést. Vagy választhatsz mikrofonokat úgy, hogy kihangsúlyozzák az egyes hangszínek különbözőségét, segítve ezzel a keverési munkát.
Ha fő és háttér vokálokat használsz, és azt akarod, hogy a főének fölötte legyen a többinek, válassz olyan mikrofont főénekre, aminek szélesebb frekvenciamenete és jobb tranziens átvitele van. Próbálj kondenzátormikrofont főénekre és dinamikus mikrofonokat háttérvokálra. Ajánlott kombináció az AT2010 főénekre és ATM610A vokálra.

Ha két, azonos fontosságú énekhangot keversz, gondold át, hogyan fognak szólni együtt. Egy női és egy férfi hang keverése remek példa:

* A férfihang általában testesebb, míg a női hang általában vékonyabb, ilyenkor ezt ki lehet hangsúlyozni meleg hangú mikrofonnal a férfi és fényesebb hangúval a nő számára. Ez jól elkülönülő szólamokat eredményez: AT2010 női és ATM610A férfi hangra.
* Alternatívaként megpróbálhatod pont az ellenkezőjét, adj fényesebb hangú mikrofont a férfinek és melegebb hangút a nőnek. Az eredmény teljesebb hangzás lesz, a szólamok jobban összesimulnak, kevésbé válnak szét: ATM610A női és AT2010 férfi hangra.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr8313851090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása