Fülesbagoly

68 éves korában elhunyt Babos Gyula

2018. április 13. - Bagolyhír

A Kőbányai Zenei Stúdió egy Facebook-posztban adta hírül s szomorű hírt, hogy elhunyt Babos Gyula, az iskola egyik tanára, Liszt Ferenc-díjas dzsesszgitáros. 68 éves volt.

24172963_10155669512038382_5310549268863265278_o.jpg

Babos Gyula 1949. június 26-án született Budapesten. 15 évesen a Futurama zenekarban gitározott, de igazán 1970-től kezdték el megismerni a Kex nevű együttesből. 1966-ban a Magyar Rádió jazz versenyén első helyezést ért el. 1979-ben megalapította első formációját Saturnus néven. Közben 1977 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakának tanára. 1985-ben létrehozta a Babos Trio Plusz-t, amit később a Babos Trio váltott fel, melyben Balázs Elemér dobossal és Egri János nagybőgőssel muzsikált együtt.

1989-ben megjelent első lemeze Kinn és benn címmel a Hungaroton kiadásában. Egy évvel később a Petőfi Csarnokban lépett fel Victor Bailey, Terry Lynn Carrington, Jinda György és Szakcsi Lakatos Béla társaságában, majd EMeRTon-díjban részesült. Az elkövetkezendő időkben évente fellépett egy-egy híresebb előadóval, úgy mint Frank Zappával, James Moody-val, Tony Scott-tal. Később a Hungarotonnál megjelent a Sham című hanglemez, amelynek alkalmával a kor legjobb hazai jazz zenészei gyűltek össze, melynek címe a már régóta külföldön élő Jinda György zenei világára utal. 1994-ben a Sony Columbia kiadásában megjelent a gitáros második jazz albuma, a Blue Victory, amelynek közreműködői a Petőfi Csarnok-béli koncerten már játszottak együtt. A lemez 12 országban jelent meg, majd tovább vitte zenekarát immár Babos Quartet néven, amiben Szappanos György, Szakcsi Lakatos Béla és Borlai Gergő játszott, de közben a Take 4-ral is gitározott. 1997-től formációja megint új nevet kapott, ezúttal a Babos Project Romani-t, amivel számos hazai és külföldi fesztiválon aratott sikert az elmúlt években olyan városokban, mint például Marseilles, Eilat, Bukarest, London és Kassa. A Sony Columbia 1998-ban megjelentette Egyszer volt... címmel az együttes lemezét, amelyen olyan zenészek játszottak együtt, mint Bihari Ernő, Borlai Gergő, Dobi Matild, Hárs Viktor, Kunovics Katalin, Lattmann Béla és Oláh Tzumo Árpád - írja a Wikipédia.

1998-ban a Take Four-ral három lemezt készítettek el, majd 2001-ben Herbie Mann-nel készített felvételt. Három évvel rá limitált példányszámban megjelent a Trilok Gurtu-val közösen készített koncertlemez Hetvenöt perc címmel, majd megkapta második díját, a Szabó Gábor-díjat, 2005-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét kapta meg, s új felállással mutatkozott, a Babos Project Special-lal, amivel egy évvel rá lemezt is készített, mégpedig a Variációt.

Babos Gyula halálával szegényebb lett a dzsesszvilág. Nyugodjék békében!

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr1713832842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2018.04.13. 22:06:29

Sokunk örömére zenélt, amikor még csak a Rózsavölgyiben lehetett normális dzsessz lemezt venni, azt is használtan.
Hála neki, Isten nyugosztalja.

szepipiktor 2018.04.14. 10:09:14

Ez nagyon szomorú hír.
A minőségi jazz, a minőségi zene ma sajnos nem trendi a médiában, gondoljunk például arra, hogy Bontovics Kati is hosszú évekig énekelt a legmagasabb szinten, de egy betű, egy szó nem utalt erre.
Ma csak a marketingesek xfaktora, az sms generátor fürdőszoba énekesek megasztárja a támogatott. És ez minősíthetetlenül alpári.
Gyulához kapcsolható az is, hogy a Babos Project Romani formációban énekelt Veres Mónika (ex-nika) - akit vitt a Babos Project Special-ba is -, akinek valamelyik szenny szűsorban is el kellett indulnia megélhetési okokból, ahol ugye nem nyerhetett... Pedig a lány kiváló alap lett volna egy második Bontovics Kati kineveléséhez.
Na mindegy, most összeállítom az elérhető anyagokat az archivumomba.
süti beállítások módosítása