Fülesbagoly

6 tipp, hogyan segítheti a zene a karrieredet

2018. március 24. - RionaFbly

A zene ösztönöz, felpörget, motivál, esetleg lenyugtat, de nem mindegy, milyen helyzetben mit hallgatunk. Egy új kutatásnak köszönhetően ugyanis kiderült, hogy munkánk során melyek azok a típusú zenék, amelyek segítik karrierünket, vagy éppen gátolják azt.

music.jpg

Sokszor önkénytelenül is a fülhallgatóért nyúlunk munka közben, hogy meghallgassuk kedvenc számunkat, és nem véletlenül érezzük úgy, hogy könnyebben megbirkózunk a napi feladatokkal.

Serkentő dallamok

Ha kreativitásunkat szeretnénk kicsit felturbózni a PLOS One nem régiben napvilágot látott tanulmánya szerint a vidám zene az, ami ebben segítségünkre lehet. A pörgősebb dalok nyíltabbá tesznek minket - áll a tanulmányban - így szélesebb látószögből tudjuk szemlélni a dolgokat, és több innovatív ötlettel állhatunk főnökünk elé, vagy új szemszögből leszünk képesek megvizsgálni az adott akadályokat.

Hero zene

Ha nehéz döntést kell meghoznunk Teresa Lesiuk pszichológus szerint a pozitív hangulatú zenék nagyon jó hatással van döntőképességünkre. Egy kutatásban résztvevők sokkal könnyebben jutott dűlőre egy adott kérdésben, mikor zenét hallgattak. Az ösztönző zenék elnyomják a stresszt és az aggodalmakat agyunkban, így sokkal nagyobb magabiztosságot kölcsönöz nekünk. A kutatásban az is kiderült, hogy a pozitív motiváló zenék hallgatása közben gyorsabban végzünk munkánkkal.

Empátia és megértés

Ha a kedvenc zenéinket hallgatjuk munkaközben, sokkal empatikusabbá válunk, állítja Jonathan Burdette a Wake Forest Babtist Medikal Center professzora. Az általa elvégzett tanulmány szerint az alanyok sokkal kedvesebbek és megértőbbek voltak, mikor kedvenc zenéjüket játszotta le nekik, ellenben azzal, amikor az általuk legjobban utált dallamokat szólalta meg. Így, ha csapatban kell dolgoznunk, vagy esetleg kicsit személyesebb problémával állunk szembe, sokat segíthet a megértésében, ha kedvenc zenénkkel doppingoljuk magunkat egy ilyen megbeszélés előtt.

A rutinfeladatok doppingja

A zene segít koncentrálni akkor is, ha a jól megszokott rutin feladatokat végezzük. Sok sebész például pontosan ezért hallgat zenét beavatkozás közben, hiszen így kevesebb esélye van, hogy elkalandoznak. Egy 1996-os tanulmány szerint, melyet a Journal of the American Medical Association publikált úgy találták, hogy a sebészek gyorsabban és pontosabban elvégezték a műtéteket, mikor zene szólt a háttérben.

A kompromisszum lehet a kulcs

Ha képtelen vagy dallamok nélkül létezni, azonban nehezedre esik koncentrálni zenehallgatás közben, sokat segíthet, ha két feladat közt lazítasz picit egy-egy szám erejéig. A kutatások úgy találták, hogy a zene sajnos hátráltathat koncentráló készségünkben. Egy kísérletben résztvevő diákok sokkal jobban teljesítettek csöndben, mint mikor zenét hallgattak, azonban a zene jó doppingszer lehet két feladat közti szünetben. A kutatás azt is kimutatta, hogy másfajta dallamok vannak jó hatással az introvertált és extrovertált személyiségekre.

Zenével több a bevétel

Érdekes az is, hogy a zene képes befolyásolni vásárlási szokásainkat is. Egy gyors pörgős dal olyan érzetet kelthet bennünk, mintha sietnénk valahova így a vásárlást is gyorsabban tudjuk le, míg a lassabb, lágyabb dallamokat hallgatva több időt töltünk el a sorok közt bolyongva. Éppen ezért nem véletlen, hogy a bevásárlóközpontokban, nagyobb üzletekben andalító dallakot hallhatunk leginkább.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr9013776002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása