Fülesbagoly

Erdélyben gyűjtötte lemezanyagát Tímár Sára

2018. január 17. - Bagolyhír

Hosszú évek óta jár népzenei gyűjtőutakon, és az ottani tapasztalások alapján jelenteti meg első szólólemezét Tímár Sára Prima Primissima Junior, Levente- és Ex Libris-díjas énekesnő. Minek nevezzelek… c. albumát január 21-én mutatja be a Zeneakadémián.timar_sara_foto.jpg

Tímár Sára generációjának egyedi hangú, kísérletező kedvű énekese 2011-ben nyerte le a Junior Prima Díjat magyar népművészet és közművelődés kategóriában. Bár a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékén szerzett előadói és tanári diplomát, érdeklődési köre kiterjed a népzene határterületeire is. A Sebő együttes tagjaként került kapcsolatba az énekelt versek világával, a népi énekhang kreatív lehetőségeit pedig a Dalinda énekegyüttes alkotó alapítójaként keresi. 2009. óta rendszeresen jár népzenei gyűjtőutakon, Erdélyben több alkalommal is megfordult, és saját tapasztalásai alapján született meg a debütáló albuma.

- Első szólólemezem címe Petőfi Sándor ismert költeményére utal: Minek nevezzelek… - nyilatkozta Sára. - A költő különböző képeken keresztül nevezi meg szerelmét, amely képek a folklór világából is ismeretesek számunkra, jellegzetes motívumai gyönyörű népdalainknak. Széki összeállításom Petőfi versekből áll, ezeket a szövegeket sajátjuknak érezték az ott lakók, így olvadhatott be a néphagyományba. Az érzelmi kötődés különböző állomásait javarészt olyan tájegységek dallamkincsén keresztül éneklem el, amelyekhez személyes élmények fűznek. Nagy hatást gyakoroltak rám az erdélyi Mezőség és Küküllő-mente énekesei és zenészei, a személyesen tőlük tanult kedvenc dalaimat válogattam össze. Ízelítőt adok Hajdú-Bihar megyéből, Moldvából is. Nagyon kedves nekem a lemez befejező száma, amely a Gyimesi asszonymulatság címet viseli. Ezt azokkal a barátnőimmel énekeltük el, akikkel hosszú évek óta közösen éljük át a női életfordulókat. Szomorú, de egyben felemelő élményként éltem meg Szántó Ferencnél, a magyarbecei prímás, furulyás, énekesnél tett látogatásunkat, hisz mi voltunk az utolsók, akik személyesen tanulhattuk dalait és gyűjthettünk tőle: röviddel ottlétünk után lepihent és örök álomra szenderült. Az ő emlékére készült Szántó Feri bácsié című összeállításom.

A lemezbemutató január 21-én lesz a Zeneakadémia Koncertközpont Solti Termében. Az est során a magyar népzene húsz kiemelkedő előadója közreműködik. A lemez megjelenését és a lemezbemutató koncert megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Program támogatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr4313582343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása