2018. jan 16.

Gyerekkori abúzus tette depresszióssá Dolorest

írta: matesas
Gyerekkori abúzus tette depresszióssá Dolorest

Nehéz felocsúdni a sokkoló hír után, Dolores O’Riordan halála egy egész generációt megvisel, a közösségi hálót a The Cranberries énekesnőjének tragédiája uralja, egyelőre csak találgatások láttak napvilágot halálának okát illetően.dol.jpg

Ahogy arról a Fülesbagoly beszámolt: 46 éves korában, egy londoni hotelszobában elhunyt Dolores O’Riordan, a The Cranberries énekesnője. Az ír rockzenekar rendkívüli népszerűségnek örvendett a 90-es években, ebben a zenében a rock és a könnyedebb műfajokat kedvelők egyaránt megtalálták a számukra értékeset, nem is beszélve arról, hogy Dolores hangja egyedi, elbűvölő, magával ragadó.

Zenésztársai egy rövid nyilatkozatot adtak ki, amelyben azt írták: Dolores egy rendkívüli tehetség volt, megtisztelőnek érzik, hogy az élete részesei lehettek a The Cranberries 1989-es megalakulása óta. Hozzáteszik: a világ egy igazi művészt vesztett el.

A TMZ az énekesnő egyik ismerősére hivatkozva azt írja, hogy Dolores az elmúlt hetekben különösen mélyre süllyedt depressziójában. A portál egy 2013-as interjút is felelevenít, amelyben Dolores arról beszélt, hogy vissza szeretne térni a színpadra, ez talán kihúzhatná mentális összeomlásából. Az énekesnőt korábban bipoláris zavarral diagnosztizálták, Dolores azt is elmondta, hogy érzelmi hullámvölgyei abból fakadhatnak, hogy gyermekkorában abúzus érte.

– Hét éves koromban egy lakótelepre költöztünk. Anyám sokat dolgozott, gyakran voltam egyedül. Nyolc éves voltam, amikor feltűnt a bántalmazóm, négy évig szexuálisan kihasznált, pedig csak egy gyerek voltam. Az ember egy ilyen helyzet után azt hiszi, mindez a saját hibája. Eltemetettem magamban. Ez az, amit kezdetben csinálhatsz. 

Később azonban a felszínre törtek benne a régi emlékek, különösen miután megszületett két kislánya, Mollie és Dakota. Ahogy Dolores fogalmazott: lányai születés egyfajta „flashback-et” váltottak ki belőle. Dolorest nem csak depressziós tünetekkel, hanem anorexiával is kezelték, valószínűleg ez a betegsége is az abúzusból fakadhatott.

Dolores zenésztársai természetesen egyáltalán nem túloztak, amikor az énekesnő különleges tehetségéről beszéltek. Most megmutatjuk a csúcson lévő zenekar egyik 1994-es koncertjét, és azt, mennyire fantasztikusan énekelt élőben Dolores O’Riordan.

Szólj hozzá

Hírek The Cranberries Dolores O’Riordan