Fülesbagoly

Örülök, ha érzéseket adhatok át magamból

2018. január 13. - NagySzabolcs

Húsz év után újra zenél Buzsik Gyuri, a Tankcsapda első dobosa, s egyben egyik alapítója. Hosszú hallgatást megtörve interjút is adott a Fülesbagoly blognak az új zenéiről, az eltelt két évtizedről és arról, hogy hogyan viszonyul most a Tankcsapdához.

dsc_2507.JPG

Baj van!, Punk & roll, A legjobb méreg, Jönnek a férgek, Az ember tervez, Connector :567. Legendás lemezek, amikben az a közös (az is közös), hogy Buzsik Gyuri dobol rajtuk. Aztán úgy alakult, hogy Gyuri 1997-ben kiszállt a Tankcsapdából, és lényegében szőrén-szálán eltűnt a rajongók elöl. Ahogy az alábbi beszélgetésből kiderül, Debrecenből elköltözött a Dunakanyarba a családjával. Gyuri a teljes homályból tavaly év végén előbukkant, amikor is megjelent a Tankcsapda Főnix-csarnokos koncertjén. Így akadtam a nyomára, és így adott 20 év hallgatás után interjút.

Sokak meglepődésére ott voltál a Tankcsapda debreceni év végi koncertjén. Hogy kerültél a Főnix Csarnokba?

- Ott kezdeném a történetet, hogy 20 éve kiszálltam a zenekarból, 1997-ben véget ért a Tankcsapda-kaland. Érkezett az első gyerekem, aztán jött még kettő, és a családról szólt az életem. Hivatalosan családi okok miatt váltam ki, de ennél azért lehetett volna erősebb a kommunikáció. Hirtelen történt az egész, gyors döntések születtek és maradtak elvarratlan szálak. De ez már a múlt. Pár éve aztán eljött hozzám Lukács, két alkalommal is, hogy átbeszéljünk és tisztázzunk ki nem mondott dolgokat. Ami egyébként tök jó volt, de még el kellett telni egy kis időnek ,hogy letisztuljanak bennünk a dolgok. Tavaly ősszel meghalt az apám, ami egy fordulópont volt. Változások és átalakulások indultak el bennem és körülöttem, amik azóta is zajlanak. Energiák szabadultak fel bennem, ami odáig vezetett, hogy gitárt vettem a kezembe és elkezdtem dalokat írni. Ezzel egyidőben “véletlenül” összefutottam egy régi barátommal, Bujdosó Bandival, aki anno az Ölveti Blues Bandban muzsikált, és nemrég költözött haza Portugáliából. Megkérdeztem tőle, hogy van-e kedve zenélni, és ő igent mondott. Elmentem hozzá Debrecenbe, bezárkóztunk 1 hétre a faházába, és írtunk 4 dalt az addigi ötleteimből. Akkor rájöttünk, az életünkben a legjobb dolog amit tehetünk, hogy zenélünk. Egyik alkalommal, amikor Debrecenben voltam, felhívtam Lukácsot, hogy találkoznánk-e. Mondta, hogy ráér, összefutottunk.

labibuzsik.JPGLabi és Buzsik tavaly év végén a Tankcsapda Főnix-csarnokos koncertjén

Milyen volt a találkozó?

- Egy ebédre ültünk be, de aztán hamar kinyitottuk az első sört... Mondtam Lukácsnak, hogy ugorjuk át ezt a 20 éves szakadékot, és ő is egyetértett ebben. A régi sérelmek felülíródtak, nincs rossz érzés bennem, túltettem magam a dolgokon. Frankó minden körülöttem. És hogy az eredeti kérdésedre válaszoljak, Laci ezen az estén meghívott a Főnix Csarnokba, én pedig elmentem.

Hogy érezted magad a bulin?

- Eleinte kicsit fura volt ennyi idő elteltével ott lenni a koncerten ,de összességében nagyon jó érzés volt találkozni régi barátokkal, zenészekkel, rajongókkal.

Hogyan emlékszel vissza a '89-'97 közötti időszakra?

- Az életem volt a Tankcsapda akkoriban. Szép és jó emlékek élnek bennem. Persze utána voltak bennem fájdalmak, de a család megadta nekem azt, amit korábban a zene adott.

20180112150949_00001.jpgAz ős-Tankcsapda: Buzsik, Labi és Lukács, a három jóbarát

Egészen mostanáig egyáltalán nem zenéltél. Nem is érkeztek megkeresések?

- Miután véget ért a Tankcsapda-történet, hívtak páran, és volt is, akikkel megpróbáltam, de nem működött. Én csak úgy tudok valakivel együtt zenélni, ha mindez barátságon alapul, ahogy az volt a Tankcsapda esetében is. Lukáccsal és Labival mély barátságban voltunk.

Mit szóltál Cseresznye és a többiek szétválásához?

- Nem voltam ott, ezért nem tudom, hogy mi történt. Amikor értesültem róla, felhívtam Cseresznyét. Érezhetően fájdalmak voltak benne. Azóta nem beszéltünk. Tudom, hogy az Egyesült Államokban él, és próbálkozott helyben bandát csinálni. Láttam a klipjüket is.

A kiválásod után mennyire követted a Tankcsapdát?

- Meghallgattam mindig a soron következő lemezt. Van pár dal, ami kifejezetten tetszik.

Ha már így egymásra találtatok Lukáccsal, adott lenne, hogy az 50. születésnapi koncertjén te is fellépj.

- Ha azt mondja Laci, hogy az ős-Tankcsapda játsszon el egy pár dalt, ott vagyok. Lukács a barátom volt, az is marad. 26231803_1791905057510919_487866026356826318_n.jpg

Miért váltottál a gitárra?

- Ezek a dalok, amik kijöttek most belőlem, már régóta bennem voltak. De dobbal nyilván nem lehet őket megformálni, előadni. Úgyhogy kezembe vettem egy gitárt, és elkezdtek kijönni belőlem a dalok. Hozzáteszem, csak a magam módján tudok rajta játszani, mégis így alakult. Bandi mondta is, hogy a dalok majd megtanítanak gitározni.

Milyen dalok születtek?

- Érzéseket próbálok átadni. Van közöttük gyors, lassú, szomorkás, szerelmes. Nincs mindegyikben tipikus dalszerkezet, azaz verze-refrén-verze-refrén. Ének sem lesz minden dalban. Igyekszem minél több nyersességet megtartani. Valahol ez is rockzene, de más, mint amit régen csináltam.

Mit szól a feleséged, hogy ismét zenélsz?

- Örül neki. Már régebben is mondta, hogy tele vagy zenével, akkor miért nem csinálod? De mindehhez kellettek a változások bennem és Bandi, akivel lelki társak vagyunk. Egy jó gitáros, akivel jó érzés alkotni. Dúdolok valamit a fülébe, ami átmegy a szívén és kijön a kezén.

Mit terveztek a dalokkal?

- 14 dal szerkezetkész, és még fel kell öltöztetni őket. Van, ahol még billentyű kell bele, van, ahol gordonka vagy bármi, amit jónak hallunk. Vannak szövegötletek, azokat is be kell fejezni. Nem egy tipikus zenekar leszünk, közreműködő zenészekkel szeretnénk játszani , különös tekintettel egy női hangot keresünk. Határidők nem befolyásolnak minket, mindenesetre hamarosan szeretnénk kijönni egy 3-4 számos EP-vel. 20 év után kinyílt egy csap, és most 2-3 lemez itt van bennem. Ha csak néhány embernek tetszik az, amit csinálunk, én annak is örülök. Ugyanis nekem az most jó, ha érzéseket adhatok át magamból és újra zenélhetek.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr613571473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rock n roller 2018.01.14. 10:07:14

Kellene egy Buzsik, Labi, Cseresznye banda :)
süti beállítások módosítása