Fülesbagoly

Bono is érintett az offshore-botrányban

2017. november 06. - RionaFbly

Bono neve is szerepel azokon a nemrégiben kiszivárogtatott Paradise-iratokon, melyek kirobbantották a máltai offshore-botrányt. A U2 frontemberének egy bevásárlóközpont részvényei miatt főhet a feje, mely 5,1 millió fontot ér.

bono_botrany_lead_kep.jpg

Az újonnan kiszivárogtatott dokumentumok szerint Bono közvetlen befektetője volt egy máltai cégnek, a Nude Estates-nek, mely megvásárolta az Ausra bevásárlóközpontot 2007-ben, majd 2012-ben eladta tulajdonjogát a Nude Estate-1-nak. Az új cég már Guernsey-ben, Anglia és a Franciaország partjai közt fekvő kis szigeten regisztrálta székhelyét. Máltán a cégek mindössze 5 százalék adót fizetnek, miközben Guernsey egyáltalán nem szab ki adót a vállalatokra. Guernsey annak ellenére, hogy angol gyarmatnak minősül, nem tagja az Európai Uniónak, azonban szoros kapcsolatot ápol vele, mely igen kedvező piaci feltételeket biztosít. Bononak a dokumentumok szerint 5,1 millió fontnyi részvény után kellene adót fizetnie, mely 1,7 milliárd forintnak felel meg.

Bono azonban kategorikusan tagadja a vádakat.

- Bono csupán egy passzív és jelentéktelen tagja volt a Nude Estates Malta nevű cégnek, mely legálisan volt regisztrálva Máltán egészen 2015-ig, mikor is önként felszámolta magát. Málta híres az EU-ban a jól működő igazságszolgáltatásáról a holding társaságokkal szemben - nyilatkozta Bono szóvivője a Guardiannak, akik nagy szerepet játszottak a botrány kirobbantásában.

Annak ellenére, hogy Bono rengetegszer jótékonykodik, már akadtak korábban is gondjai az adófizetéssel. Többek szerint, ha a U2 például Írországban adózna, nagyban segítené a szegénység megszüntetést a térségben. Korábban azonban kiderült, hogy ehelyett gyakran Hollandián keresztül intézik pénzügyeiket, ahol az adófeltételek jóval kedvezőbbek.

Köszönjük, hogy elolvastad a cikkünket! Ha tetszett, lájkolj minket itt a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr513195610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raven1975 2017.11.07. 17:23:20

Bono nem kényszerült semmiféle magyarázkodásra. Passzív kisebbségi tulajdonos egy cégben, amelynek nem ő intézi a pénzügyeit.

Raven1975 2017.11.07. 17:42:34

Szerintem kevés olyan magyar van, aki ne hallott volna a Csatorna szigetekről vagy legalább is egyikéről, Jersey-ről. Ha máshonnan nem, hát Gerald Durrell állatkertjéről, alapítványáról, ami a szigeten működik.
süti beállítások módosítása