Fülesbagoly

5 sláger, amit furcsa indokkal tiltottak be

2017. október 31. - RionaFbly

Anglia legnagyobb médiuma, a BBC mindig is gondosan megválogatta, hogy milyen zenéket sugároznak, de van néhány különös eset, amikor nagyon furcsa magyarázattal tettek tiltó listára egy-egy dalt. Összegyűjtöttünk párat.

bbc_tiltott_dalok_lead_kep.jpg

A BBC az 1920-as évek óta sugározza műsorát, és már a kezdetektől fogva gondosan ügyelt arra, hogy milyen zene szóljon rádiójukból. Milliónyi dalt utasítottak már el a 90 év alatt, de volt néhány eset, amikor igen különös dolgokat kifogásoltak a zenékben.

The Who - My Generation

Az 1964-ben alakult brit rockzenekar My Generation című száma a kor forrongó szellemét tükrözte, éppen ezért nagyon népszerűvé vált a fiatalok körében, és a dal a lázadás jelképévé vált. A The Who zenéjét a BBC veszélyesnek és támadónak nyilvánította, így betiltotta csatornáin. Legalábbis ez volt az indok. Valójában azonban a dal egy pillanatig sem volt lázító, és nem is tartalmazott trágár kifejezéseket sem- És még csak az sem zavarta a rádiót, hogy a banda koncertjein előszeretettel zúzta darabokra a gitárokat vagy felgyújtották és robbantgatták a dobokat a színpadon. Az igazi ok nem volt más, mint Roder Daltrey énekhangja. Attól féltek, hogy zavarni fogja hallgatóikat és eltántorítják őket a rádiótól. A lemezből azonban több, mint háromszáz ezer példányt adtak el országszerte, más rádiók pedig szívesen népszerűsítették a zenekar dalát, így a BBC is visszavolta a tiltását.

David Bowie - Space Oddity

Természetesen nem hiányozhat a listáról az egykori botrányhős David Bowie sem, akinek a Space Oddity című száma nem tetszett a rádiónak, bár az indok most nem Bowie sokak által furcsának tartott viselkedése volt. Az 1969-es Apollo 11 küldetésétől volt hangos a sajtó akkoriban, és a rádió jobbnak látta visszatartani a dalt addig, amíg Neil Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins biztonságosan visszatérnek a Földre. Ettől függetlenül a dal a toplisták 5. helyéről indult és nagyon hamar az első helyet tudhatta magáénak, így a Space Oddity lett David Bowie első nagy sikere. Annak ellenére, hogy Elton John producere, Gus Dudgeon végig a dal ellen áskálódott.

The Kinks - Lola

A dal egy romantikus találkozásról szól, egy férfi és egy valószínűleg transzvesztita nő közt, akik egy bárban ismerkednek meg. Flörtölnek, táncolnak, pezsgőt és meggyes kólát isznak. A rádiónak azonban nem a transzvesztita nővel volt baja, és nem is a szexualitással, hanem a kóla kifejezést nem tűrték meg, ugyanis szerintük ez rejtett reklám, így nem játszották a számot. Nem a The Kinks volt azonban az egyetlen banda, akiket emiatt cenzúráztak, sok más előadóra is ráfogták, hogy dalaik bújtatott reklámot tartalmaznak. A Pink Floyd It Would Be So Nice és Chuck Berry Maybellene című dalait is levették a műsorról hasonló indokkal.

Denim - Summer Smash

A dal a rossz időzítés áldozata lett 1997-ben, amikor is a BBC úgy döntött, hogy nem játssza le az indie rock banda számát. Igazából a smash kifejezés nem tetszett a rádiónak, ami annyit tesz, zúzni, és szerintük a hangutánzó szó túlzottan emlékeztetett Diana hercegnő tragikus autóbalesetére, mely az egész országot mélyen megrázta és amelyet szerintük a hallgatók nem lettek volna képesek helyén kezelni.

The Earthlings - Landing of The Daleks

A birminghami elektronikus rockbanda Landing of The Daleks című számát a BBC nagysikerű sci-fi sorozata, a Doctor Who inspirálta, azonban zenéjüket sajnos betiltották, mivel morze kódot rejtett. Nem is akármilyet, egyenesen az SOS jelzést helyezték el benne, mely a rádió szerint félreérthető és ijesztő, valamint katonailag kifogásolható, így kénytelen voltak levenni a lejátszási listáról. Később azonban úgy döntöttek, hogyha a kódot kicsit összekeverik, úgy, hogy ne legyen jelentése, akkor a dal mégis visszakerülhet az éterbe. Morzekódokat egyébként más bandák is használtak dalaikhoz, erről bővebben a Zenék, amikbe rejtélyes üzeneteket helyeztek el című cikkünkben olvashattok. Ezen a felvételen azonban még az The Earthlings Landing of The Daleks eredeti verziója hallható SOS morze kóddal.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr1313118338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.11.01. 12:21:02

Érdekes, hogy ezt a korai változatot választottad a Space Oddity-hoz. Imádom ezt is.

rozsomák 2017.11.01. 14:24:30

"Ettől függetlenül a dal a toplisták 5. helyéről indult és nagyon hamar az első helyet tudhatta magáénak.."

Az a nagyon hamar az 6 év volt..

A Space Oddity köztudottan a leglassabban topra érő sláger volt, több, mint 6 évbe tellett neki az 1969-es megjelenése után 1975 novemberében !! a slágerlista élére kerülni.

WinstonSmith 2017.11.01. 16:18:08

de legalább a megérdemelt helyére került :)
süti beállítások módosítása