2017. okt 11.

Díjeső zúdult a fingerstyle gitárosra

írta: Bagolyhír
Díjeső zúdult a fingerstyle gitárosra

Az év felfedezettje kategóriában Öröm a Zene Díjat kapott Kölyök, azaz Nemes Gábor. A fingerstyle gitárművész erős évet fut egyfős zenekarával: idén 3 elismerést kapott, nagy fesztiválokon lépett fel, és most megjelent Aranykapu c. kislemeze.

kolyok_foto_kalocsai_richard.jpg

Nemes Gábor a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán tanult és szerzett klasszikus gitárművész diplomát. Az elmúlt években rengeteg zenésszel muzsikált különböző formációkban illetve zenei stílusban, legyen az világzene, jazz, folk vagy klasszikus. Zenélt Bodor Tibor Teskó hárfaművésszel, Baksa Péter nagybőgőssel, de Muriel, Vodku, Innergarden, és Mörk tagokkal is. Nemes Gábor rengeteg zenei stílust és tudást magába szippantva döntött úgy, hogy megalapítja egyszemélyes zenekarát, aminek – lévén, hogy zenész körökben ez a becenév terjedt el róla - a Kölyök nevet adja. Loopok segítségével zenekari hangzást szólaltat meg a színpadon, és amellett, hogy gitározik és énekel, kiválóan beatboxol és didgeridoo-zik.

- A loop-olás világában ez az akusztikus ethno stílus nem igazán megszokott, inkább a hip-hop, pop, elektronikus hangulat, meg ilyesmik mennek. Én igyekszem a repetitív jelleget lehetőleg minimalizálni, ezért sokszor teljesen máshogy építem fel a nótákat, mint azt a loop-os zenészek általában szokták. Ez nagyon sok gyakorlást igényel, szimultán kell például beatboxolni és gitározni, vagy didgeridoozni és gitározni, miközben magában a gitározásban is sokszor többszólamú, fingerstyle-jellegű témák vannak – mondta Gábor.

A YouTube-ra feltöltött ethno-pop-folk dalai hamar értő fülekre találtak, és 2017. Kölyök éve lett. Az Élő-Zene veszprémi tehetségkutató versenyen a legjobb zenésznek járó díjat kapta, a Fülesbagoly Tehetségkutatót 151 indulóból megnyerte, a hétvégén pedig Öröm a Zene Díjat kapott, mint az ország legtehetségesebb muzsikusa. Idén meghívták a linz-i utcaművész fesztiválra, itthon a Campus, az Ördögkatlan, a Sétatér és az Örökség Világzenei Fesztiválra is.

Kölyök nyáron stúdióba vonult, és rögzített 3 dalt a SuperSize Recording stúdióban. Az Ami jön, az lesz, az Aranykapu és a Bakfitty c. számok EP formában, Aranykapu címmel október 10-én jelentek meg az online zeneboltokban. S bár a dalok otthoni hallgatás során is szórakoztatóak, az igazi élményt mégis az élő, egyszemélyes Kölyök-show jelenti. Gábor legközelebb november 22-én az A38 Hajón zenél, a 30y fesztiválján.

/Fotó: Kalocsai Richárd/

Szólj hozzá

Hírek Kölyök