Fülesbagoly

Kowalsky: szárnyra kapott a zenekar

2017. szeptember 30. - Bagolyhír

Tizenöt éves a Kowalsky meg a Vega. Nem veszik félvállról az évfordulót, október 2-ánmegjelenik „Kilenc” című dupla albumuk, rajta 10 új és 24 (!) korábbi dallal, a 2018-as jubileumi évét pedig Aréna koncerttel nyitják meg február 17-én.

promo_foto5_2017.jpg

Nem aprózzátok el az ünneplést a 15. évforduló kapcsán. Aréna koncert, dupla album… Úgy éreztétek, hogy eljött a pillanat, amikor van mit megünnepelni?
Ha az csinálja az ember, amit szeret, ha úgy érzi, hogy a helyén van, akkor valójában minden nap okot adhatna az ünneplésre. Az persze nagyon helyes, hogy mindenki próbálja megtalálni az apropót, amikor hálát adhat azért, hogy ilyen szerencsésen alakult az élete. Az, ahol most tart a Kowalsky meg a Vega zenekar, okot adhat az ünneplésre. Valójában nem is csupán az elért sikerekről beszélek, nem az eladott albumokról vagy a teltházas koncertekről. Sokkal fontosabb, hogy egy olyan ciklust éltünk meg, amely fantasztikus épülést jelentett a közösség számára, akik együtt dolgoznak a Kowalsky meg a Vega sikerén.

Idő kellett, amíg igazi csapattá kovácsolódott a banda?
Nagyon fontos dolgokat éltünk meg és fedeztünk fel együtt, óriási változások történetek a zenekaron belül. Öt évvel ezelőtt nagyon nagy fordulatot vett az életünk, átalakult a banda. Ahhoz, hogy ezt követően is gördülékenyen tudjon működni a csapat, hogy sikeresek és elégedettek lehessünk, le kellett ülnünk egymással beszélgetni, hogy meg tudjuk vitatni az esetleges problémákat és megtaláljuk a mindenki számára optimális megoldást. Nagyon fontos, hogy az ember az esetleges sérelmeket feldolgozza, a saját hibáit felismerje. Miután ez megtörtént, szárnyakat kapott a zenekar, ami meglátszott az eredményeken is. Ezzel együtt 15 év nagy idő, van mire emlékezni, bár sosem szerettem a saját vállamat veregetni és jubileumot ülni. A közönség szeretetét minden koncerten érezzük, akár kerek évforduló van, akár nincs.

A lemez és a koncert azért mondható jubileuminak, ugye?
Mindenképpen szerettünk volna egy új albumot, hiszen azért kétévente összegyűlik annyi dal, amelyet már érdemes egy csokorban megmutatni a rajongóknak. Régóta gondolkodtunk azon is, hogy kiadunk egy válogatást, mert szerettük volna összegezni az eddigi eredményeinket, összefoglalni a dalok hordozta legfontosabb üzeneteket. Kicsit olyan, mintha összesítettük volna a Kowalsky meg a Vega eddigi mondanivalóját ezen a válogatáson. Így lett – mondhatjuk úgy, hogy a jubileum tiszteletére – dupla albumunk. A „Kilenc” című album október másodikán jelenik meg, 34 dal kerül a rajongók elé, 10 új és 24 korábbi felvétel.

Mi alapján válogattátok ki ezt a 24 dalt?
Szerettük volna egyfajta esszenciáját adni a Kowalsky meg a Vega üzeneteinek. Azt gondolom, aki végig hallgatja, teljes képet arról, hogy miért is dolgozunk mi a küldetésünk immár másfél évtizede.

A nagy slágerek kerültek a válogatásra, vagy érheti meglepetés is a hallgatót?
Ritkábban hallott, kevesebbet játszott dal is szerepel a válogatásban. Próbáltunk a szövegekre, a mondanivalóra koncentrálni és az alapján összerakni az albumot. Természetesen a jól ismert slágerek zöme közöttük van, hiszen ezek nagyon fontos állomásokat jelentettek az életünkben.

promo_foto_nagy_2.JPG

Ez azt is jelenti, hogy a Kowalsky meg a Vega üzenete mit sem változott az elmúlt másfél évtized alatt?
A megfogalmazás egyre érettebbé vált az évek során, de mondanivaló ugyanaz maradt. Mi sosem a saját sirámainkról vagy fájdalmainkról írtunk dalt, ezek egyetemes, mindenki számára érthető és érezhető gondolatok. A lényegi kérdés nem változik: ember és Isten kapcsolata. Talán évezredek távlatában kissé dogmatikusnak tűnik ez a téma, de mégsem szeretném bonyolítani. Akit ez megérint, az átérzi a szövegekből az egyetemes üzenetet és mondanivalót, aki pedig tiltakozik ellene, annak hiába is próbálnám „kimagyarázni” magam.

Úgy tűnik az üzenetek célba érnek, kevés zenekarnak van ennyire aktív és masszív rajongótábora, mint a Kowalsky meg a Vegának. Egy folyamatosan bővülő baráti társaság életének lehetünk részesei, ha felmegyünk a közösségi oldalatokra.
Nem nagyon figyelgetem és tervezgetem, hogy hogyan lehet „hatékonyan” eljuttatni az üzenetet a közönségnek. Az évek folyamán kialakult a közönség és a zenekar között egy remek kapcsolat. Maximálisan kihasználjuk a lehetőségét, hogy a zenén kívül is kommunikáljunk a közönséggel, akár a koncertek előtt és után, akár a közösségi oldalakon. Fontos, hogy a hosszú évek alatt kialakult jó kapcsolat tovább épüljön, de ezt nem lehet tervezett módon, számításokkal elérni, csak őszintén, valódi érzelmekkel.

Milyen új dalokra számíthatunk a lemezen?
Egy kicsit talán komolyabb lett ez a lemez zeneileg és szövegét tekintve is, mint a korábbiak. Régen is voltak elgondolkodtató nóták a lemezeken, most talán ezekből több van. Persze csak árnyalatnyi különbségekről beszélünk, továbbra sem kell szomorú dalokra számítani a Kowalsky meg a Vegától. Talán csak egy kicsit összetettebb a zenei világ, mint a korábbi lemezeknél, ettől komolyabb hatásúnak érezheti a számokat a közönség.

Más zenekarok, ha kicsit promótálni akarják az új lemezüket, kliprészletet, vagy villogó, sejtelmes videókat tesznek fel a megjelenés előtt. Ti – nagyon jellemző módon – dalszövegrészleteket adtok a rajongóknak a facebook oldalatokon.
A csapaton belül is elfogadott küldetés, hogy a fő hangsúly mindig a szövegen van. A korábbi lemezeinknél is a mondanivaló volt a legfontosabb. Természetes volt, hogy az új lemez megjelenése kapcsán is az „eljövendő” dalok szövegeivel promótáljuk az albumot. Egy klipet már forgattunk és meg is jelentettünk a Hála veled című dalhoz, ezt már ismeri a közönség. November elején újabb videóval jelentkezünk majd, amelynek nagyon különleges témája és története lesz. Sokat nem szeretnék elárulni róla, legyen elég annyi, hogy klip megjelenéséhez tartozó sajtótájékoztatót egy katonai csapatszállítón tartjuk majd.

Az Aréna koncert gondolata mindig ott volt a fejetekben? Hiszen valahol minden zenész erre vágyik.
Persze, ha az ember arra jár és ránéz, akkor vágyakozva gondol rá, hogy „de fantasztikus koncertek szoktak itt lenni, milyen jó lenne, ha egyszer én is felléphetnék itt.” De emellett azért reálisan látja a dolgokat, így tíz évvel ezelőtt meg sem fordult komolyan a fejemben, a Budapest Sportarénában koncertezzünk. Jó két évvel ezelőtt kezdtünk el komolyan gondolkodni rajta, hogy talán már elég érett a zenekar ahhoz, hogy bevállaljon egy „Aréna bulit” és az ötlet jövő februárban realizálódni látszik. Ha Isten is úgy akarja, akkor itt is tudunk valami olyat adni a közönségnek, ami még jobban megvilágítja a mondanivaló mélységét.

Vígh Johanna

 Köszönjük, hogy elolvastad a cikkünket! Ha tetszett, lájkolj minket itt a Facebookon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr9612913023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Coligny 2017.10.01. 16:16:17

Mennyire imádtam Kowa szövegeit a Black-Outban amikor gyerek voltam, össze se tudom számolni hány koncerten voltam. Még a Vegát is bírtam az elején, de az utóbbi években ez nekem már nagyon lakossági. Mindenesetre gratulálok a jubileumhoz!

murray 2017.10.03. 11:19:31

egyetértek. Mint ősrégi Blackout fan egy ideig hallgattam a Vegát de a végén annyira habkönnyű lett az egész hogy nem hallgatom már.
hol van a mai Vega egy Black-Out "Élek még" nótához..
süti beállítások módosítása