Fülesbagoly

25 éves az Alice in Chains remekműve

2017. szeptember 29. - matesas

A 90-es évek elején zenei földrengés rázta meg a világot, az epicentrum Seattle, az egymásnak csapódó kőzetrétegeket legfőképpen a Nirvana, a Pearl Jam és az Alice in Chains alkotta. A Dirt a korszak ikonikus lemeze, egyben az AIC csúcsteljesítménye.alice_2.jpg

A bevezetőnkben említett három zenekar párhuzamos életutat járt be, az idők során egymás viszonyítási alapjaivá váltak, pedig merőben különböző hangzásvilággal írták be magukat a rock történelemkönyvébe. Az Alice in Chains metalos húzását Jerry Cantrell virtuóz gitárjátéka és Layne Staley egyedi, sötét, vibráló énekhangja adja, az összetéveszthetetlen AIC-elegy az 1992. szeptember 29-én megjelent Dirt albumon nyilvánult meg a legtökéletesebb formában.

Ez volt Staley-ék második nagylemeze, egyben ez az album hozta meg számukra a nagy áttörést. A lemezt 2017-ben a Rolling Stone magazin a „Minden idők 100 legjobb metal albuma” listáján a 26. helyre rangsorolta. Komor dalgyűjtemény, a 13 szám közül egy sem lóg ki a sorból, az első akkordtól az utolsóig tökéletes, egységes ívet leíró alkotás. Nehéz volna kedvenc dalt választani a lemezről, a Them Bones, a Dam That River, a Rain When I Die, a Rooster, az Angry Chair vagy a Would? számomra ugyanolyan kedvesek. Ugyanakkor a Dirt-höz kapcsolódó szomorú tény, hogy Layne Staley az album rögzítésének idején vált heroinfüggővé, és mint tudjuk, a végén épp a kábítószer okozta a zseniális énekes vesztét. Alice in Chains, Dirt, 1992 - hallgassátok!

Dallista

1. Them Bones

2. Dam That River

3. Rain When I Die

4. Down in a Hole

5. Sickman

6. Rooster

7. Junkhead

8. Dirt

9. God Smack

10. Iron Glad

11. Hate to Feel

12. Angry Chair

13. Would?

 

Megjelent: 1992. szeptember 29.

Felvételek: 1992. március-május

Stílus: grunge, alternatív metal, hard rock

Hossz: 57:35

Kiadó: Columbia Records

Producer: Alice In Chains, Dave Jerden

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr3912911695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása