Fülesbagoly

Prophets of Rage: harag nélküli próféciák

2017. szeptember 19. - matesas

Brave Bull, ez egy tequila alapú koktél, finom mexikói kávélikőrrel mixelve, néhány szem jégre öntve, nem rázva, keverve. A Prophets of Rage debütáló albuma olyan, mintha a két rész tequilát kispórolták volna az egyébként ütős italcsodából.

prophets_3.jpg

Múlt pénteken jelent meg a Prophets of Rage bemutatkozó nagylemeze, amelyet egy hibátlan, a tavalyi amerikai elnökválasztások apropóján a legjobb időben megindított marketinghadjárat előzött meg. Mi tagadás, a kiváló promóció, a radikális politikai akciók (koncert a kaliforniai Norco Állami Börtön előtt, részvétel a Trump-ellenes megmozdulásokon), a szép sorjában csöpögtetett dalok az én várakozásaimat is felkorbácsolták a Rage Against The Machine utódzenekara iránt, igyekeztem függetleníteni magamat a karizmatikus frontember, Zack de la Rocha hiányától, megpróbáltam inkább a pozitívumokat észrevenni és értékelni.

Michael Moore készített klipet az Unfuck the World című dalukhoz:

És ez most, a teljes nagylemez ismeretében sem okoz problémát számomra, hiszen ez a 40 percnyi zene számos remek pillanattal rendelkezik. De katarzist ne várjunk tőle! A történet ugyebár ott kezdődött, hogy Tom Morello gitáros, Tim Commerfold bőgős és Brad Wilk dobos mellé beszállt B-Real a Cypress Hillből, valamint Chuck D és DJ Lord, a Public Enemyből. Erős csapat, mint a Pókemberből a „Baljós Hatos”, az első gondolatom az volt, hogy a RATM-re épülő rapperbrigádban rengeteg lehetőség rejlik, B-Realt amúgy is kifejezetten bírom, nem egyszer megmutatta már, hogy a súlyos riffekhez is passzol a szövegládája (pl.: Rock Superstar). A promócióból az is világossá vált, hogy a Prophets of Rage ugyanolyan célokért hirdetett harcot, mint annak idején a Rage Against The Machine: basszák meg a politikusok, vesszen a szegénység, éljen a szabadság! Az Unfuck the World című dalukhoz nem más, mint a nagy Michael Moore rendezte a klipet, ez is tökéletes párosítás, a videó tisztára olyan, mintha a Fahrenheit 9/11 jelenetei köszönnének vissza, megmutatja, hogyan csinál a háború párizsit az emberdarálóba küldött szerencsétlenekből.

Morelloék tavaly óta a fesztiválok kedvelt fellépői:

Amint közeledett a múlt péntek, egyre több dalt ismerhettünk meg, kifejezetten jó a Living on the 110, nekem bejött a Radical Eyes is, szóval nagyon is működő gépezet ez, elégedetten bólogattam, amikor a fülhallgatómban megszólaltak ezek a tételek. Ugyanis a RATM zenészei minden erényt megőriztek az anyazenekarból, és a két rapper is pontosan azt hozza, amiért szeretjük őket. De a második, harmadik, negyedik dal meghallgatása után mégis valami apró gyanú, valami picinyke kétely bontogatta bennem gyönge testét, majd egyben lejátszva a teljes lemezt, immáron világosan megfogalmazható alakot is öltött e sejtés.

Merthogy: mégis csak hiányzik innen de la Rocha. Pokolian hiányzik. Hol marad az igazi düh? A perzselő harag? Hol maradnak azok a kirobbanások, amelyekkel de la Rocha bármikor elsöpör egy egész vízágyús osztagot? Hol marad a „Fuck you, I won't do what you tell me”? Szóval hol marad az, amitől ez a RATM-világ olyannyira működött? Félreértés ne essék: semmi bajom B-Real és Chuck D teljesítményével, a két figura között nagyon is működik a kémia, passzolnak a bandához is, de egy teljes albumon keresztül hallgatni egymásra felelgetésüket, nos, az egy idő után unalmassá válik. Kíváncsi volnék, hogy a 12 dal miképp szólna Zack de la Rocha előadásában. Ezek ugyanis remek számok, Tom Morello ugyanolyan elmebeteg torzításokat varázsol elő gitárjából, mint egy emberöltővel ezelőtt. De a tequila, a szesz, amely fejbe vág, az hiányzik a kávélikőrről. Összességében elmondható, hogy a Prophets of Rage egy szerethető, helyenként remek lemezt készített, de aki a megrögzött Rage Against The Machine rajongók jobban járnak, ha benyomják a lejátszóba a Bulls on Parade-et.  

Prophets of Rage (Teljes album):

 

Dallista:

  1. Radical Eyes
  2. Unfuck the World
  3. Legalize Me
  4. Living on the 110
  5. The Counteroffensive
  6. Hail to the Chief
  7. Take Me Higher
  8. Strength in Numbers
  9. Fired a Shot
  10. Who Owns Who
  11. Hands Up
  12. Smashit

 

Prophets of Rage - Prophets of Rage

Felvétel: 2016-2017

Műfaj: Rap rock

Hossz: 39:32

Kiadó: Fantasy Records

Producer: Brendan O’Brien

 

Köszönjük, hogy elolvastad a cikkünket! Ha tetszett, lájkolj minket itt a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr6312878414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása