Fülesbagoly

Turkológus zenéje a Tündérvese, festménnyel borítva

2017. szeptember 07. - Bagolyhír

Török népzenei motívumok, a Muse-ra jellemző elszállás, a Queens of the Stone Age által képviselt energikus stoner rock is megtalálható a Tündérvese zenekar most megjelenő lemezének szinte kategorizálhatatlan dalaiban. A zenekar turkológusnak készülő dalszerzője, Szeiler Bálint a zene mellett a képi világot is fontosnak tartja, ezért híres dédapja, Szúdy Nándor festőművész egyik szürreális festményét választotta lemezborítónak.tundervese_foto_farkas_christian_1.jpgFotó: Farkas Christián 

Az alternatív rockból gyökeredző, ma már elég sok metal-elemet felhasználó Tündérvese két EP után jelenteti meg egyszerűen csak Tündérvese című lemezét szeptember 14-én. Zenéjük megszámlálhatatlanul sok forrásból táplálkozik – köztük Muse, System of a Down, Nirvana, Queens of the Stone Age -, de mégis egy egyedi összkép született belőle. A lemez mindössze öt számos, de a dalok komplexitása, hosszúsága miatt – van, ami tíz és fél perces – nem lehet hiányérzet a hallgatóban. Az Altató című dal esetében 10 percből készítettek egy 8 perces videóverziót, a klipet basszusgitárosuk, Szombath Máté rendezte.

Az együttes borús mondanivalóját jól jellemzi az album frontborítója. Itt a Háromkirályok című műalkotás látható, amit Szeiler Bálint énekes, gitáros, dalszerző híres dédapja, Szúdy Nándor református lelkész festett 1961-ben. Szúdy a XX. századi festészet rendkívüli alkotója volt, tájképeket és bibliai történeseket festett expresszionista és szürrealista eszköztárával.

tundervese_front_1.jpg

A Tündérvese lemezbemutatója szeptember 23-án lesz Budapesten, a Robotban, ahol a Baron Mantis és a Polvere is fellép aznap este. A koncertre való felkészülés mellett Szeiler Bálintnak megnőttek a teendői: az ELTE-n már elvégezte a török szakot, de most turkológusnak tanul tovább. Török nyelvtudásának köszönhetően cikkeket, jegyzeteket filmeket fordít magyarra és angolra, továbbá az Oszmán Birodalom témakörében kutat. Érdeklődésének köszönhetően jelentek meg a török népzenei motívumok is a Tündérvese zenei világában.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr8012809906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása