Fülesbagoly

Layne Staley élete tíz fotóban

2017. augusztus 23. - matesas

Layne Staley a rocktörténelem egyik legkarakteresebb, tragikus sorsú énekese 15 éve hagyta itt a földi siralomvölgyet. A frontember most lenne 50 éves, ki tudja, mennyi remek muzsika rekedt ebben a páratlan tehetségű zenészben.nyitokep_5.jpg

A 90-es években a grunge mindent letarolt, aki szerette a Nirvanát, az általában kedvelte a Pearl Jamet, Alice in Chainst, Soundgardent is. Ám a rajongók természetesen felállították a maguk kis rangsorát, hiszen akárhogy nézzük, a grung négy húzóneve meglehetősen különböző karakterű zenét adott elő. A Nirvana és az Alice in Chains egyértelműen sötétebb hangulatú, súlyosabban megszólaló dalokkal hódította meg a közönséget, én ahhoz a táborhoz tartoztam, akire Cobainék és Staleyék jóval nagyobb hatást gyakoroltak, mint a kiműveltebb Pearl Jam és Soundgarden.

Layne Staleyről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Az a hang... Az élő showkon ő többnyire nem a mozgásával uralta a színpadot, előfordult, hogy szinte egy helyben állva nyomta végig a koncertet, napszemüvege magánya mögé bújva, mintha csak az egész világ elől el szeretett volna rejtőzni. Staley aurája azonban betöltötte a klubokat, csarnokokat, stadionokat, a fickó ebben dermedt állapotában is maga volt a kisugárzás.

Persze az 1987-ben alakult Alice in Chains sikere nem csak neki köszönhető, a zseniális Jerry Cantrell gitáros igazi agyként tolta a remek témákat, és ő 15 évvel Staley halála után is garancia az igazi AIC-hangzásra. Furcsa leírni, de Staleyvel mindössze három nagylemezt készített a zenekar, a Dirt-öt a mai napig a kedvenc albumaim közé sorolom. Az együttes több, mint 40 millió lemezt adott el világszerte, hihetetlen népszerűségnek örvend, pedig mindig is kiszámíthatatlan bandának számítottak, a tagok drogproblémái miatt többször előfordult, hogy elmaradtak a koncertek, félbeszakadt a turné.

Staley is ki-be járt a rehabra, gyönyörű barátnője, Demri is súlyos kábítószerfüggőségtől szenvedett, 1996-ban drogtúladagolás végzett vele, halála teljesen összetörte Staleyt, akinek a depressziója innentől elmélyült. Később már a nyilvánosság előtt sem nagyon mutatkozott, 2002. április 19-én követte szerelmét, heroin és kokain keverékét fecskendezve magába.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr3812774338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

közép dunántúli régió 2017.08.23. 20:12:10

Hát nem tudom, maradt-e benne bármi is. Az Alice In Chains miatta nem működött gyakorlatilag 1996 után, annyira szétcsúszott állapotba került. Tulajdonképpen az is csoda, hogy ilyen sokáig élt.

Gyingizik 2017.08.23. 22:59:01

@közép dunántúli régió: Teljesen hallgatható az új AIC is persze nem olyan szuggesztív mint a Dirt idején. De amúgy is, hol vannak már az ütős szuggesztív témák zenekarok napjainkban a rockban.

MEDVE1978 2017.08.24. 15:09:29

And we die young... Sikerült neki. :(
süti beállítások módosítása