Fülesbagoly

Hét legjobb dalával búcsúzunk a country-legenda Glen Campbelltől

2017. augusztus 10. - RionaFbly

Összeszedtünk a legendás zenész legnagyobb slágereit. Campbell még 2011-ben hozta nyilvánosságra, hogy előrehaladott Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála, de két hónapja még kiadta utolsó, Adiós című albumát.

campbell.jpg

Földműves fiaként látta meg a nap világot, tizenkét testvér közül a hetedikként. Első gitárja nagyjából hét dollárba került és autodidakta módon tanult meg játszani rajta. Mindössze 14 éves volt mikor elhagyta a családi fészket, hogy csatlakozzon nagybátyja zenekarához, de hamar Los Angeles legrangosabb gitárosává nőtte ki magát. Pályafutása során 64 albumot adott ki és számtalanszor szerepelt a slágerlistákon, sőt saját tévéműsora is volt. Most összegyűjtöttük a legjobb műveit, ezzel emlékezünk rá.

Galveston

Az énekes nagy sikert aratott ezzel a dallal 1969 tavaszán. A vietnami háború kellős közepén íródott, egy tengeren túli harcos küzdelmeit örökíti meg aki képzeletében azokkal harcol, akik valójában nagyon is fontosak a számára.

Wichita Lineman

Jimmy Webb írta egy nagyon hosszú út során. Elmondása szerint, már órák ótá vezetett, csak pislogott és próbált ébren maradni, aztán hirtelen meglátott egy munkást dolgozni az egyik telefonpózna tetején, mely azonnal ihletet adott neki. A dal 1968 egyik legnagyobb slágere lett.

By The Time I Get To Phoenix

A dupla Grammy díjjal jutalmazott dal 1968-ból jellemzi talán legjobban Glen Campbell munkásságát. A szöveget ugyan csak Webb írta, egy férfi gyötrelmeiről, aki nem tudja hogyan is mondja meg szeretőjének, hogy elhagyja őt.

Gentle On My Mind

Campbell korai időszakából származik, és ennek a dalnak köszönheti az énekes és John Hartford dalszövegíró is, hogy felfigyelt rájuk a zeneipar. Campbell maga is a kezdetektől rajongott ezért a dalért, ráadásul ezt választották az 1969-72 közt a CBS csatornán futó Glen Campbell’s Goodtime Hour című televízió műsor főcímdalának is.

Nights

Allen Toussaint egy louisianai vidéki utazása emlékei alapján írta a dalt, de a country zenészt azonnal arra a vidékre emlékztette, ahol felnőtt és egyből beleszeretett a műbe. A Campbell fele verzió a legfelejthetetlenebb lett a country-pop zenében.

Cowboy

Az 1972-es Goodtime Hour műsor leállítása és 1975 közötti időszak kétségkívül Campbell pályafutásának egy mélypontja volt. Mindez megváltozott, amikor az énekes hallotta a dal egyik változatát, mely egy nagy álmokkal és vágyakkal rendelkező emberről szól. Campbell azonnal megtanulta a dalt és elment turnézni vele. Hat év után ez volt az első dala mely a zenelisták élére került, és a top 100-ban is az első helyen végzett.

Adiós

Az utolsó dal Campbell 64. albumáról, melyet most Június 9-én adott ki. Az albumot igazából még 2012-ben vették fel Nashvilleben, de a tökéletes időzítésre várva nem adták ki eddig. Bizonyára Campbell így kívánt elbúcsúzni rajongóitól.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr212732696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása