Fülesbagoly

Jorge Luis Pacheco teljesen felforgatta a jazz világát

2017. augusztus 05. - Bagolyhír

A fiatal, szenvedélyes kubai zongorista sokoldalúsággal, agilitással és dinamizmussal varázsol az egyszerű jazzből valami egészen rendkívülit, és ezt a Szigeten majd be is mutatja!

lead_kep.jpg

Nem véletlen, hogy Jorge Luis Pacheco a maga alig harminc évével korunk egyik legmeghatározóbb alakja a jazz műfajában. Mindössze huszonöt éves volt, mikor Wynton Marsalis trombita zenész meghívására vendégként játszott a Jazz at Lincoln Center Orchestrával, de talán alig akad olyan nagynevű jazz előadó akivel ne osztotta volna már meg a színpadot. Együtt zenélt többek közt Buena Vista Social Club tagjaival, Stanley Clarke basszusgitárossal, valamint a Grammy-díjas Arturo O’ Farrill-el is. Monty Alexander úgy nyilatkozott róla, hogy Pacheco teljes mértékben dacol a műfajjal.

kep_01.jpg

Előszeretettel kombinálja a kubai jazzt a népzenével, de saját maga által komponált szimfóniáját, az Andino-t (Andok) is pimaszul dél-amerikai hangzással vegyítette. Zenéje első hallásra talán bizarrnak tűnik, de bizonyítottan jól működő kompozíció, hiszen nem véletlen hogy 2007-ben ő nyerte meg a Nemzetközi Fiatal Jazz Zenészek tehetségkutatóját, és azóta is számtalan szakmai elismerést tudhat a magáénak. A havannai származású művész nem csupán a zongora nagymestere, épp olyan jól dobol és énekel is, de zeneszerző és zenei rendezőként is megmutatta már tehetségét.

- Szeretek különböző zenét, különböző zenészekkel játszani. Ez a legjobb dolog abban, ha Jazzt játszol. - nyilatkozta a zongorista. - Megosztjuk az energiát és teljes szívvel játszunk. Meg van rá a lehetőségünk, hogy alkossunk, hogy valami újat teremtsünk, együtt zenéljünk és ez a legfontosabb dolog ebben az egészben.

A “Szárnyaló kezűnek” is titulált Jorge Luis Pacheco Augusztus 12-én a Sziget Fesztiválon is fellép a Papageno Klasszikus, Opera és Jazz Színpadán.

Riona

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr5412721732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása