Fülesbagoly

Tyereskova nénit ünnepli Tereskova

2017. április 01. - matesas

Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova március 6.-án ünnepelte 80. szülinapját. Ő az első nő, aki a világűrben repkedett, és valószínűleg fogalma sincs róla, hogy a többek között az „Illatos a pinám” című klasszikust jegyző magyar Tereskova is nagy bulit csap a tiszteletére.

tereskova.jpg

Nagy Kriszta Tereskováról manapság főként az Orbán Viktort ábrázoló festményei kapcsán cikkez a sajtó, mivel azonban a Fülesbagoly zenével foglalkozik, ezért inkább maradjunk a művésznő muzsikájánál. Egészen pontosan egy jónak ígérkező bulira invitáljuk a nagyérdeműt, ahol Kriszta a névadó szovjet űrhajósnő, Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova (cirill betűkkel: Валентина Владимировна Терешкова) 80. születésnapját ünnepli meg közönségével. A koncert április 29-én lesz a Gödör Klubban, és minden bizonnyal felcsendülnek majd olyan klasszikusok, mint az Illatos a pinám vagy a Dióskalács, de joggal számíthatunk az alkalomhoz leginkább illő nótára, a Száll az űrhajóra is.

Botorság volna szó nélkül elmenni az ünnepelt személye mellett. Valentyina Vlagyimirovnáról többek között azt érdemes tudni, hogy ő volt az első nő, aki a világűrben járt, 1963. június 16-án a Vosztok–6 fedélzetén szállt fel, 48-szor megkerülte bolygónkat, és három nap után sikeresen visszatért. Érdekességként megemlíthető, hogy Tyereskova néni anno Hruscsov elvtárs jelenlétében mondta ki a boldogító igent a Vosztok–3 pilótájának, Andrijan Nyikolajevnek. Ő az egyetlen vezérőrnagyi rangban lévő nő az Orosz Fegyveres Erőknél és a Hold egyik kráterét is róla nevezték el.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr1012394225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása