Fülesbagoly

Panelproli punk-rock himnusz

2017. március 30. - matesas

Minimalista klip készült a Junkies tavaly decemberben megjelent lemezének egyik dalához, a Panel című szám minden sora aranyat ér, és kifejezi a zenekarban bujkáló humort, iróniát, amely fonákjáról értelmezve remek társadalomkritikaként is felfogható.

junkies_1.jpg

Szekeres Andris és Barbaró Attila sosem ment a szomszédba egy-két jó poénért, a Junkies szövegeit mindig is a szellemes humor jellemezte, még akkor is, amikor az irónia a tahóságra játszik. Ez a mechanizmus működteti a Panel című nóta dalszövegét is. Egyfelől tökéletesen ábrázolja az igazi panelprolit, aki magasról tesz a világra, amellyel szemben az igényei meglehetősen sekélyesek. A kedvenc idevonatkozó soraim: „Ha a testem vágyik a napfényre / Kivonszolom az erkélyre / Jobb dolgom még soha sem volt / A földszinten ott van az italbolt”. Ez nagyjából mindent kifejez egy olyan életminőségről, amelyben tízezrek tengetik mindennapjaikat, de elvárások híjján ez tökéletesen meg is felel számukra.

Ugyanakkor a dal nyilvánvalóan azok kritikája is, akik a sztereotípiák alapján minden bérházban élő embert panelprolinak bélyegez. Kicsit olyasmi ez, mint a pesti-vidéki ellentét, vagy a biciklis-autós háború - aki kocsit hajt, az egy lusta, pöffeszkedő dög, aki kerekezik, az meg egy sznob egészség-fasiszta.

A Junkies tavaly december 13-án megjelent Buli volt, buli van, buli lesz című albuma egyébként tele van jobbnál jobb, nem túlírt, pörgős dalokkal, egy igazi bulilemez, jólesően megidézi a ’90-es évek punk-rockos, füstös klubos, boros-kólás aranykorszakát.


Junkies - Panel:

 

Panel


Én egy panelházi suttyó vagyok

Beton panel falak között lakok

Nem tartok növényt, állatot

Semmi nyűgöt nem vállalok

Nem kertészkedek, nem ások

Nem nyírok füvet, mint mások

A nyolcadikon jól kilátok

Nem jönnek fel a patkányok

Úgy élek itt fent, mint a királyok


Nincsen gondom a fűtésre

Nem jön soha a lift késve

Ha a testem vágyik a napfényre

Kivonszolom az erkélyre

Jobb dolgom még soha sem volt

A földszinten ott van az italbolt

Nem kell kulcs, mert van kapukód

Ez az egészséges életmód

Nem esik rajta szégyenfolt


Ref.: Nekem semmi más nem kell

Csak a panel, panel, panel

Nekem semmi más nem kell

Csak a panel, panel, panel


A maradék kaja se vész kárba

Mer’ odalent túrnak a kukába'

Rühellem őket kurvára

Mért nem mennek a picsába

Olyan ez, mint egy makett világ

Lenn a pokol, fenn mennyország

Áldottak, akik csinálták

Értük zengjen az imádság:

Panelban élni kiváltság!

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr3612387569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása