Fülesbagoly

Ez az igazi feng-shui!

Meglátogattuk az Ektomorfot a próbatermükben

2017. március 13. - Bagolyhír

Három felvonásból álló Ektomorf-délutánt raktam össze magamnak március 11. napján. Szombat volt, másnaposan ébredtem. Természetesen nem ittam, sosem iszom, egy tanár ne duhajkodjék, de minél több időt töltök el a közoktatásban, egyre többször ébredek úgy, mint aki előző éjjel alaposan felöntött a garatra. Elmacskásodott végtagok, értelem nélküli botorkálás a lakásban, Slayer-erős kávé. Aztán – már frissebben – könnyű ebéd, majd, mint a focirajongók szokták, szett felöltése (Retribution-póló), és – immár teljesen fitten – irány Dél-Békés.

ektomorf_2.jpg

1.

Útban a Táncsics utcai Ektomorf-rezidencia felé számba veszem korábbi látogatásaimat. A Farkas Zolival közös Outcast könyvünk miatti első érkezést, a kocsiban dübörgő idegnyugtató metalt, a ráhangolódást, hogyan fogom köszönteni az Ektomorf tagjait, akikkel addig még nem találkoztam személyesen. Április volt, és nem kegyelmezett a nap, az udvaron süttettük a hasunkat, úgy ment az interjúzás, és Zoli szüleivel is hamar meglett az összhang – azóta minden mezőkovácsházi vendégeskedés a konyhában indul. Vagy amikor Makóról érkeztem egy rendhagyó irodalomóráról, és a dán producer, Tue Madsen skandináv nyugalommal fazonírozta az új album dalait a zenekar saját stúdiójában. Aztán a legutóbbi nagyszabású Európa-turné előtti átruccanás, állni a betonkeverőben, amit egy metalbanda úgy hív, próba, és mosódni tisztára az őserejű muzsikától, tetőtől talpig. Ez az igazi feng-shui, nem a feng-shui!

ektomorfprobaterem.jpg

2.

Az Ektomorf ezen a borús, őszt idézőn hűvös márciusi szombaton az Ill Niñóval közös európai kalandra készül. Ha van olyan rajongó, aki az eredeti koncertnaptárnak megfelelően már valahol Spanyolországban pogózik, gyorsan igya ki a sörét, rámolja össze a holmiját, és szaladjon át Bresciába, mert némi újratervezés nyomán ott dördül el a turné startpisztolya, méghozzá kedden, 14-én.

A mezőkovácsházi vendégszeretet a jól megszokott, a hangulat a próbateremben pompás. A az első rifftől világos, hogy ez a nem szeretném elárulni, hány számból álló setlist nagyon egybe van rakva, nagyon működik, nagyon közönségszórakoztató. Olyan agresszív és tömör, hogy tanítani kéne a gimikben: Életvitel és gyakorlat órára különösen ajánlanám (Move on), törire is bevihető (Holocaust), és a néhány sebből vérző tömegsport is jól járna vele, lehet rá ugrálni, ahogy a lábon kifér.

Üldögélek a testes MESA-ládák gyűrűjében, dolgoznak a munkagépek, egyetlen masszív hanggá sűrűsödik Zoli üvöltése, a basszus, a két gitár és a szétütött dob szimfóniája. Éjféltájban tér vissza a hallásom. Április 4-én a Barba Negrába érkezik a karaván, ott tesztelheti az úri közönség, igazat szóltam-e.

3.

A turné után – aligha meglepő – újabb turné következik. Figyelem, Magyarország, hazánk vezető metalbandája megint megszórja az Amerikai Egyesült Államokat! Még a könyv írásakor mondta Zoli, hogy apró, de egyre határozottabb lépésekben gondolkodik, nem szabad elhamarkodni, ahogy nem szabad letörni sem, ha esetleg nincs érdeklődés, mert előbb-utóbb megjön az eredmény: az amerikai kontinensre bekukkantás már évekkel ezelőtt megtörtént ugyan, de az igazi építés csak ezután jön. Akkor 2015-öt írtunk, most meg, íme. A harmadik USA-járás.

Irigylésre méltó tavasz előtt állnak a fiúk. Például májusban kijön a duplalemezes Warpath című DVD. Próba végén erről is beszélgetünk, miért két lemez, mit tartalmaz a koncertvideó – 2016-os Wackent tartalmaz, dübörgős, kőkemény fesztiválbulit és egy a privát szférát bemutató filmet, hallván a sztorikat, lesz min meglepődni, röhögni. Igazi Ektomorf-valóságshow-hoz jut, aki megvásárolja a kiadványt, melynek második lemeze audio anyag, és a komplett Wacken-buli hallható rajta.

S aztán végre itt a nyár, a Táncsics utcában azonban nem a heverészés napjai jönnek, hanem a szó legszorosabb értelmében vett brutális munkáé. Tue Madsen Magyarországra repül, rögzít és játszat, a banda rögzít és játszik, 2018 elején pedig – nos, 2018 elején valami olyat kap a világ metalszerető része, amit szédült vigyorgással tesz majd ki az ablakba, hadd hallja a szomszéd, meg mindenki, aki arra jár. Nem dicsekszem, a száraz tényeket mondom: meghallgattam a legújabb dalok demóit. Korszakos Ektomorf-album van születőben. Benne lesz az első korong, a Hangok minden thrash-es dühe, a Kalyi Jag album ötletessége és az Aggressor változatossága, ott lesznek benne a Destroyról ismerős kiállások és a sötétre hangolt What Doesn’t Kill me… vastagsága, a Black Flag újító kedve és az Outcast ereje. Összegzés, és mégis vagy épp ettől más, valami új, valami nem várt. Meg fognak lepődni az old school metalarcok, hogy a zene, amit szeretnek, még mindig él, és nagyon-nagyon modernül is meg tud szólalni, és meg fognak lepődni a new-bb metalarcok, hogy szívüknek kedves zenéjük gyökerei finoman szólva nincsenek elhasználódva, és a fülüknek kedves groove-ok klasszikusabb metalkörnyezetben is kivirágoznak.

Minimum kettőt lép az Ektomorf a következő egy évben: előre, és fölfelé. Adjátok át a hírt Tom Arayának – ha épp turnépartnerre volna szüksége.

Kiss László

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr912334409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása