Fülesbagoly

Fesztiváldíjas gyerekszínész is tagja az állami gondozottak kórusának

2017. február 22. - Bagolyhír

Nagyszabású koncertet ad március 14-én a Marczibányi Téri Művelődési Központban az a Lélekzuhany Gospel Kórus, amely Magyarországon egyedülálló módon kizárólag állami gondozott gyerekekből, és azok nevelőiből áll. Havasi Tibor, a kórus vezetője azt vallja, hogy a művészet, azon belül az éneklés segít eltántorítani a drogok és a bűnözés útjáról. Munkáját egyelőre siker koronázza, tehetséges és különleges gyerekek veszik körül.

lelekzuhany_gospel_korus.jpg

A kórus otthonául szolgáló Tapolcsányi Általános Iskolai Kollégium tavaly ősszel vált Európai Tehetségponttá. Az elismerés kapcsolatokat és külföldi fellépéseket hoz, és hozhat. Az intézmény azzal vívta ki az elismerést, hogy rengeteg programot szerveznek az állami gondozott és kollégista gyerekeknek: fazekas, bio-art és egyéb kézműves foglalkozások zajlanak náluk, újságírást és lapszerkesztést tanulhatnak a gyerekek, van labdarúgó csapatuk és gospel kórusuk. Az énekkart Havasi Tibor, az intézmény igazgatója hívta életre, aki szerzői a daloknak, és maga is énekel benne. A kórus bő 30 tagból áll, számos iskola (a Templom utca, a Zirzen Janka, a hűvösvölgyi és a Cseppkő Gyermekotton, valamint a Tapolcsányi Általános Iskolai Kollégium) diákjai, illetve a nevelőik jönnek össze minden csütörtökön, hogy énekeljenek. Tavaly jelent meg első lemezük Egyszer találkozunk címmel, melynek megalkotásában olyan neves művészek segítettek, mint Pély Barnabás, Cséry Zoltán, Jamie Winchester, Bolyki Balázs, Veres Mónika Nika és Csányi István, Frey György.

- A művészetekkel, köztük az énekléssel az a célunk, hogy a gyerekeket még 30 percre se hagyjuk magukra – mondta Havasi Tibor. – Ha programokat csinálunk nekik, ha megtöltjük az életüket művészettel, akkor nincs esélyük drogozni, bűnözni. Az előző gyermekotthonban, ahol 14 évet dolgoztam, volt olyan diákom, aki 6 évesen cigizett először, 8 évesen szívta az első füves cigit, 12 évesen drogelvonón járt. És ekkor már két lányt futtatott. De van olyan tanítványom is, aki azért nem jár már énekelni hozzánk, mert nem ér rá, nagyon sokat kell tanulnia az orvosi egyetemen.

A kórusban éneklő gyerekek szinte kivétel nélkül különlegesek, tehetségesek. A csapat tagja és  lelke Gyémánt Lacika. Ő annak A nagy füzet című filmnek az egyik főszereplője, amely 2013-ban megkapta a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját. A kórus másik tagja, Szeba, aki fociban is nagyon erős. Tavaly tagja volt a budapesti gyermekotthonok gyerekei által alkotott válogatottnak. Megnyerték a Danone Nemzetközi Junior Focikupa magyarországi selejtezőjét, és részt vehettek a franciaországi döntőn. Bár Sebastiannak szerződést ajánlott a Puskás Akadémia, most épp szünetelteti a focit, és a tanulásra koncentrál.

A Lélekzuhany Gospel Kórus március 14-én 18 órakor koncertet ad a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A fellépést nagy összefogás előzte meg, a II. kerületi polgármesteri hivatal ingyen biztosította a színháztermet. Sok népszerű zenész vállalta a közreműködést, köztük Szakcsi Lakatos Béla, Pákai Petra énekesnő, Veres Mónia Nika énekesnő, Csányi István szaxofonos és Laukó Tibor perkás.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr9412282227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása