Fülesbagoly

Mások futnak vagy zabálnak, mi dalokat írunk

Interjú a Headbengs zenekarral

2017. január 15. - NagySzabolcs

A Headbengs már 12 éve muzsikál, mégis sokáig alig lehetett találkozni velük. 2 esztendeje aztán a Cseh Tamás Program adott nekik egy lökést, felvettek dalokat, és beindult a koncertezés is. Mára minden nagy fesztivált megjártak, előzenekaroztak a Tankcsapdánál, a Fish!-nél és a Supernemnél. Az őserejű rocktrió dobosa, Paczolay András nyilatkozott, továbbítva a többiek gondolatait is.

9.jpgBarta Imre Photography

Régen tapasztaltam olyan rock and roll őserőt itton, amit nálatok. Miből táplálkozik a muzsikátok?

- Rengeteg minden érdekel minket a világból, végtelen sok az inger, a borzalom vagy épp az érdekesség, és túl kevés az idő, egy élet talán nem is elég. A zenénk mindezekből táplálkozik, nyilván hatással vannak ránk a tapasztalataink. A szövegekben ez nem feltétlenül mutatkozik meg, de a zene energiájában igen. Dühösen vagy nagyon feldobva általában könnyebb egy állat riffet vagy dobtémát kitalálni, mint teljesen nyugodtan. Egyesek kiosztanak pár sallert vagy kiabálnak az alacsonyabb beosztású kollégákkal, gyerekkel vagy a szomszéddal, futnak vagy zabálnak, berúgnak, esetleg kommentekbe ömlesztik a frusztrációjukat, így próbálják levezetni a feszkót. Mi dalokat írunk. Többek között. És persze könnyen lehet, hogy utána be is rúgunk. A zenélést, dalírást terápiás céllal is csináljuk. A személyes élmények mellett a Headbengs zenéje leginkább a múlt század középső évtizedeiből ered. A '40-es évek blues, gospel zenéjétől kezdve az '50-es évek rock n rollján és a '60-as évek beat és pszichedelikus muzsikáin keresztül égészen a '70-es évek igazi cigifüstös rockjáig. Imádunk persze pár mai előadót, bandát is, és persze alap, hogy stílusokat felesleges megkülönböztetni. Többnyire csak jó és szar zene létezik. Gergő imádja a filmzenéket, a popot, bírjuk a népzenét, a klasszikus zenét, paródiákat, tehát teljesen vegyes a zenei étlapunk. Amit a Headbengsbe átmentünk, az mindhármunk szűrőjén keresztülment, "headbengszesedett", és ha tetszik nekünk, elnyomjuk, attól függetlenül, hogy milyen stílusra hajaz vagy miből jön eredetileg. 

Mekkorát lendített rajtatok a Cseh Tamás Program? 

A CsTP alapvetően jó és szükséges kezdeményezés, a politikai vetülettől függetlenül. Hogy odafent mit mesterkednek, pontosan kitől vesznek el és kinek mit adnak, nem tudjuk biztosan. Mi tíz éve nyomtuk a bandát, amikor kaptunk támogatást, előzenekarként mehettünk egy nagyobb hazai banda turnéjának felére játszani, illetve fel tudtunk venni egy pár dalos EP-t. Imádtuk a dolgot. Ahogy bármihez a mai világban, ahhoz is egy valag pénz kell hogy életben tarts egy zenekart. És csak az alapokra gondolunk, semmi extra nem játszik. Ha színvonalasan akarod csinálni, fejlődni és előrébb jutni is akarsz, ahhoz már annyi lóvé kell, amennyi valószínűleg nincs csak úgy. A többi szükséges de nem elégséges feltételről nem is beszélve, pedig azok is elengedhetetlenek. Szóval akkor járhatsz jól ha nyertél a lottón, nincsenek anyagi, megélhetési gondjaid (van tőke), vagy valamelyik szülő/rokon egy zeneiparban dolgozó, sikeres ember (vannak kapcsolatok), vagy tökéletesíted a felfelé nyal - lefelé tapos elvet (kevesebb konkurencia), esetleg természetben elégíted ki a megfelelő ember bizonyos igényeit (aduász, nyílnak az ajtók). Vagy hosszas küzdelem után elmész a meghallgatásra, legjobb tudásod szerint varázsolsz a színpadon a zsűri előtt, és ha szerencséd van, egy olyan szűkebb csoportba kerülsz, melynek tagjait x összeggel támogatja a program. Sok kategóriában lehet pályázni, és amennyire mi tudjuk, nagyjából meg van kötve hogy mire költheti el a zenekar az összeget, de ez viszonylag ésszerű. A mi esetünkben ez a benzin és más utazási költségek, és ami még fontosabb, a koncertek promóciója, a reklám volt. A másik fele a stúdióbérlésre és az utómunkára, keverésre ment. Nekünk ezekhez jött jól a CsTP. Ja, és persze jóval több interjút adhattunk egy ideig, vidéki rádióknak például. Hogy kin mekkorát lendít, az zenekartól is függ. Nyilván nem fogja megoldani a zenészek életét, de valódi, kézzel fogható segítség lehet egy ideig. Ha jól csinálja az adott banda, akkor ezeket a megszerzett ideiglenes előnyöket hosszabb távon is tudja valahogy kamatoztatni, feltéve ha nem dől hátra karba tett kézzel, hanem melózik tovább ezerrel.

Mivel foglalkoztok a zenélés mellett?

Gergőnek asztalos a szakmája, de nincs ilyesmire ideje, mert az életművész létforma sok időt és energiát igényel. Aki nem próbálta, nem értheti. Ellenben elsőosztályú fa bútordarabokat, fegyvereket, varázspálcákat, dobozokat, hangszereket, ruhákat és ékszereket tud készíteni, felújítani.
Andris egy dobboltban dolgozik és egy kis egyetemet tol. Ha a dobok mindennapos simogatása felérne a gyakorlással, akkor a Headbengsben egy virgagép adná az ütemet, de ez nem így van, ezért olyan sok a sima kettőnégy dobalap a dalokban.
Bálint kb. az összes létező melót csinálta már, amivel könnyen kárt okozhat magában az ember. Neki ez rendszerint sikerül is, igazi fekete ujjú melósököl az övé, de még megvan minden kiálló testrésze. Kétkezi munka, ahogy annak idején Bon Scott csinálta a trágyalapátolást, mielőtt az AC/DC sofőrje és később énekese lett.

Mik voltak az eddigi mérföldkövek a zenekar életében?

Már a találkozásunk és megalakulásunk is sorsszerű volt, egy mai napig felderítetlen véletlenen múlott, az az első mérföldkő. Aztán az első koncert 2005-ben. Nem sokkal később egy külvárosi művházban Nagy Feró azt mondja nekünk, hogy ez nem is rossz gyerekek, akár még lehet is belőletek valaki ha nem adjátok fel. A Kisördög album felvétele 2010-ben egy kétnapos, hangulatos, eszeveszett, sűrű akció során. Elkészül az első videoklipünk a Kopaszkutya és a VHS jegyében. 2014: levél Kovács Krisztiántól és elő-elő-előzenekaroskodás a Fish! előtt. Akarom hogy érezd! EP megjelenése. 2015: előzenekaroskodások a Supernem és a Tankcsapda előtt, felejthetetlen élmények. Nagy-Szín-Pad esemény és tomboló emberek az Akváriumban. Bele az éjszakába EP megjelenése. Klip készül a Mindig az a nő című dalra. Az "Év ifjú titánja" kategóriában megnyerjük a Gumizsiráf-díjat miután a színpadon lezúzzuk a War Pigs-et a Sabbathtól. Életünk első Szigetes, VOLT-os, Campus-os, EFOTT-os, Strand-os fesztivál fellépései. 2016: koncertek a Junkie Jack Flash és HolyChicks zenekarokkal, oltáriak a srácok. Ezt idén is folytatni fogjuk, igazi rocknroll orgia. 2017: új Headbengs anyag és klip, mérföldkövek lesznek, ezekre számíthattok!

Szerinted Magyarországon mi a legtöbb, amit elérhet a Headbengs?

Világuralom vagy akkor országuralom játszik? Az lesz az, bár ami a legtöbb, az nem biztos hogy a legjobb. Nem lövünk be felső határt, de egy álmunk válik majd valóra ha rendszeresen koncertező, klubokat megtölteni képes bandává válunk. Ősszel végig az ország klubjain, nyáron a fesztiválokon (persze a határ nem akadály), amúgy meg tudod; délben fotózás, kettőkor interjú, este koncert, másnap klipforgatás, papírmunka, zenekari ebéd, komoly hangvételű tárgyalás az öltönyösökkel, este koncert, hajnalban indulás, benzinkutas kávé, egyeztetés a stábbal a koncertvideó kapcsán, a legújabb master meghallgatása, veszekedés az öltönyösökkel, este koncert. Magyarul ebből akarunk élni.

A Headbengs legközelebb a Rockstar Magazin 8. születésnapi partiján koncertezik február 3-án a Dürer Kertben.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr7312127257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása