Fülesbagoly

Zenei kalandorként alkot a zongora nagymestere

Interjú Cséry Zolival

2016. december 03. - NagySzabolcs

Tegye fel a kezét, aki ismer ma Magyarországon sokoldalúbb zongoristát Cséry Zolinál! Sehol senki? Nem csodálom. A Special Providence-szel kezdte a nagypályát, ott jazzmetalt aprított, a Random Tripben évek óta benne van, részt vett a Pilvaker produkcióban, zenélt a Subscribe-bal, most Bigával, a Roaddal és Barabás Lőrinccel muzsikál. Nem mellékesen van egy duója is Pákai Petrával, épp lemezbemutatóra készülnek. Interjú egy zenei megszállottal.

img_0472-02.jpg

Meglepő volt a Special Providence-ből való távozásod. Ennél már csak az volt meglepőbb, hogy a progresszív jazzrock után mennyivel lágyabb vizekre eveztél. Mi zajlott le benned? Mi miért történt?

Igazából semmi olyan drasztikus dolog nem történt, egyszerűen azt súgta valami, hogy kell egy kis levegőváltozás. Mivel a Special instrumentális zene volt, azt éreztem, hogy szükségem van szavakra, mondatokra, más szóval szöveges zenére egy idő után. Sok ötletem állt a polcon, sose volt időm kipucolni őket, a Patchéban erre bőven van lehetőségem. Tudok szöveget írni, hangszerelni s Petrán keresztül átadni ezeket az üzeneteket. Ki kell írd magadból a dolgokat, ez nagyon fontos. Nekem manapság elég sok szöveges ötlet is jön hála Istennek a zeneiek mellett. Most kell megfogni és irányba terelni mindezt. A Special fontos része volt az életemnek, de ha váltani kell, akkor így kell tenni. A szív parancsol. Tudtam, hogy a kettőt nem leszek képes egymás mellett csinálni. Egy seggel egy saját lovat lehet megülni. Tíz évig voltam a Special tagja, alapítója Markó Ádival együtt. Örülök, hogy ők is tovább folytatják és én is, mindenki a saját kis útján. Követem a dolgaikat, örülök a sikereiknek. Tíz év igazán hosszú volt a Specialben, három lemezzel s számos turnéval. Komoly időszak volt. 

Miért épp Pákai Petrával kezdtél el muzsikálni? Hogyan találtatok - zeneileg - egymásra?
 
Petrát nagyon régóta ismerem, még a Kőbányás időkből. Egyszer eszembe jutott, hogy megmutatok neki pár ötletet. Én mindig azt hittem, hogy Ő csak jazzt énekel meg bluest és semmi mást. De nem!! Kiderült, hogy őrült módon jó érzéke van a popzenéhez, sőt még kicsit az underground ügyekben is otthon van. Nagyon nagy tehetségnek tartom Őt, nem hazabeszélek most, de egy ilyen hangot ismernie kell az országnak. Ezt nem lehet elbújtatni, tilos! Első szerzői estemen a Budapest Jazz Clubban már Ő énekelt, akkor még nem voltunk Patché...Utána jöttünk rá, hogy csapatban az erő, sűrűsödtek a próbák, műhelymelók, aztán egyszer csak egyre több klip jött, stb...Ő is ír dalokat, szövegeket a Patchénak. Egyik dalunk be is jutott egy világverseny első 21 helye közé. Jól megvagyunk, két barátként, ez a legfontosabb azt hiszem. Nagyon sokféle zenét szeret, ez érződik a dalainkon is. Vannak vadabb dalok, meg egész szenzitívek is. Izgalmas így kalandozni és ez mindig inspirál minket. A Patché nagy koncerteken kiegészül teljes zenekarrá, Gerendás Dani dobol, Nagy Zoli gitározik, Éder Feri basszusgitározik. Nagyon szeretünk velük játszani, nagyon jó emberek s zenészek egyaránt. Nagy Zsolti is részt vesz a banda életében olyankor, amikor Daninak van valami ütközés. A mostani lemezbemutató koncertünkön egyébként Barabás Lőrinc lesz a vendégünk, izgalmas dolgokkal készülünk.
Petrával van egy "B" oldalunk is, ami a "KONZI-TOUR". Ez egy zenei előadás sorozat a fiatal generációnak, tavaly bejártuk a fél ország zeneművészeti szakközépiskoláit vele. Az előadásunk jelszava: "Komolyról könnyedén, könnyűről komolyan". Elemzünk klasszikus és könnyűzenei műveket, összevetjük Beethovent Michael Jacksonnal, a klasszikus zeneelméletet a jazz zeneelmélettel, mindezt interaktívan, úgy, hogy a gyerekek pillanatok alatt megértsék. Filmzenét írunk némafilmre, Petra a különböző énektechnikákról beszél s bemutatja ezeket. A mottó az, hogy a zene egy globális egység és mindenki kalandozik ebbe a nagy zsákban, csak más-más műfajokban. Minden műfaj értékes a maga módján, legyen az pop vagy akár opera. Beszélünk a gyerekeknek a bluesról, magyar népzenéről, modern műfajokról. Nagyon nagy sikerrel halad az előadás, ami óriási nagy öröm számunkra. Az Audmax cég segíti a turnéját ennek a kurzusnak, akik nagyon sok eszközt adnak nekünk, ezáltal egy nagyon profi, erős másfél órát kapnak tőlünk a fiatalok. Egyébként azt vettük észre, hogy nem csak a zenére szakosodott gyerekek élvezik a "KONZI-TOUR"-t, hanem egy teljesen átlagos munkával foglalkozó embernek is ez egy nagyon jó kikapcsolódás, mert játékosan közelítjük meg a zenét. Tervünk, hogy ne csak a zenére szakosodott sulikba jussunk el.
img_0445.jpg
 
Mit jelent számodra a Patché?
 
Elsősorban dalt, költészeti formát, szabadságot, szóval mindent. Bármit megtehetünk, nincs határ. Ha akarok soul zenét írok, másnap meg modern popot. Petra hangja elképesztően jól összefog szinte minden műfajt. Saját gyerek a Patché, olykor napi 6-8 óra munkával. Szervezés, dalírás, minden. De így az igazi, így nevelkedik a "gyerek". Remélem pár év múlva nagyon sok emberhez eljut a zenénk (szerintem) pozitív üzenete. Nem hazudok ha azt mondom, hogy a MÜPA az álmom ezzel a projecttel, meg egy nagy erdélyi turné például. Azt gondolom, hogy meg van az a közeg, aki vevő erre a sokrétű, fűszeres muzsikára. Jó érzés lenne, ha születne egy olyan dalunk, ami fontossá válik egy generáció számára, mert akkor az azt jelenti, hogy valami nagyon nagyot adtál.

Rendszeresen zenei kalandozol. Van, hogy a Random Trippel koncertezel, korábban a Subscribe-bal léptél fel, producerként és hangszerelőként is tevékenykedsz. Mostanában miken dolgozol?
 
Igen, ez is fontos számomra. A Random az egy régi dolog az életemben. Hat éve csinálom már talán, igazi nagy család vagyunk. Becsülöm Jávort, amiért ekkora újítást tett le a zene útján. Óriási dolog. Sok szép emlék köt ide.
Pár éve a Pilvakert is együtt csináljuk a Random családdal. Jelen pillanatban a ROAD zenekarnak hangszerelek ismét és egy jazz quartetnek is csinálok átiratokat. Mindkettőből lemez készül, de ez még titok. :) Anno a Subscribe is egy nagyon izgalmas része volt az életemnek. Ők szerettették meg velem a rockzenét igazán,  a mai napig pozitív energiákat viszek ebből az évekből a Subis fiúknak köszönhetően. Ami még új dolog az életemben, hogy Barabás Lőrinc quartetjében tag lettem. Imádom a csapatot, szuper az egész, már fel is vettünk egy lemezt. Szuper a társaság, a zene pedig nagyon erős, sokoldalú és mégis minimalista. Igazi kísérleti dolog, olyan mint egy underground kirándulás. Emellett Heincz Gábor "Biga" zenekarát is erősítem, ez most indult nemrég, nagyon sok jó dal van ott is, Biga iszonyúan tehetséges muzsikus. Tán ennyi sok jó dolog már rég történt. A Patchéval most jelent meg pár hete az első lemezünk, nagy az öröm, a legtöbb munka most a lemezbemutató koncert körül van, ami december 16-án lesz a Corvin Clubban. Nagyon várom, életünk első igazi nagy fővárosi bulija lesz. Már kapható lesz ott a CD-énk, amit dedikálunk is majd a nagyérdeműnek. A biztonság kedvéért amúgy már nekiláttunk a második lemeznek is, még decemberben kijön egy új dal, mert nem bírunk magunkkal. Fontosnak tartom azt, hogy mindig legyen valami kis meglepetés a közönségnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr4712017181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása