Fülesbagoly

Búcsú Leonard Cohentől: a sötétség még sötétebbé vált

2016. november 14. - matesas

A zenei világ nagyjai sorra búcsúznak a múlt hétfőn 82 éves korában elhunyt Leonard Cohentől, az egyik legnagyobb hatású dalszövegírótól, akinek műveiből több, mint ezer feldolgozást rögzítettek az évtizedek során a pályatársak.

cohen.jpg

Leonard Cohen pótolhatatlan űrt hagyott maga után, a kanadai zseni műfajoktól függetlenül hatást gyakorolt a zenei világra. Cohen mindössze egyszer lépett fel Magyarországon, 2009. augusztus 31-ei koncertjére zsúfolásig megtelt a Papp László aréna. Cohen egyébként a magyar zenészek fantáziáját is megmozgatta, a legismertebb magyar Cohen-feldolgozás Zorán Volt egy tánc című dala, Cohen zenéjére Dusán írt szöveget.

Cohen halálhírére sok zenész reagált a különböző közösségi oldalakon. Nick Cave ezt írta: „Sokunknak Leonard Cohen volt a legnagyobb dalszerző. Teljesen egyedi. lehetetlen őt utánozni, bármennyire próbáltuk. Nagyon fog hiányozni.”

Elton John így emlékezett: „Leonard Cohen egyedülálló. Egy óriás, egy briliáns dalszerző. Pótolhatatlan. Szerettem őt és a csodálatos muzsikáját.”

Duff McKagan, a Guns ’N Roses basszusgitárosa csak ennyit írt: „Nyugodj békében Leonard Cohen.”

Paul Stanley, a KISS frontembere Cohen egyik legismertebb dalát idézte: „Nyugodj békében Leonard Cohen. Költő, dalszerző, lázadó mindhalálig. Hallelujah.”

Tom Morello, a Rage Against The Machine gitárosa is búcsúzott: „Nyugodj békében Leonard Cohen. Az egyik legnagyobb, legmélyebb és legbölcsebb, aki megáldott minket a dalaival.”

Moby megható sorai: „Édes Istenem, nem. A sötétség még sötétebbé vált. Csodás ember, csodás lélek. Nyugodj békében, Leonard.”

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr8711959619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása