2016. okt 30.

A tíz legjobb lemez a rock aranykorából

írta: matesas
A tíz legjobb lemez a rock aranykorából

A 90-es évek elejét nyugodtan nevezhetjük a rockzene aranykorszakának, kockás ingben és lobogó séróval lubickoltunk a jobbnál jobb muzsikák tengerében. Most tíz olyan albumot mutatunk be, amelyek idén 25 évesek, és a mai napig meghatározzák az egymást követő generációk ízlését.

guns_2.jpg

Nehéz lenne és talán fölösleges is rangsort felállítani 1991 zenei terméséből, abban az esztendőben sorra jelentek meg olyan lemezek, amelyek nélkül ma nem is létezne rockzene. A zenei földrengést elindító Nirvana, a topformában lévő Guns ’N Roses, a pályafutása fő művét megalkotó Metallica vagy az ikonikus Blood Sugar Sex Magik-kel csúcsra érő Red Hot Chili Peppers stadionokat töltött meg, globális rockőrületet generált, lemezeiket tízmilliószámra kapkodták. Ezek a bandák stílust, divatot, életérzést teremtettek, hatásuk a mai napig tart, legtöbbjük manapság is a hajdanvolt sikereikből élnek. A Fülesbagoly válogatott, nem volt nehéz dolgunk, íme, a tíz szülinapos album, amely alapjaiban rengette meg a zeneipart.

Nirvana - Nevermind

A Nevermind a seattle-i banda második nagylemeze, alighanem 1991 legnagyobb durranása. A grunge stílusteremtői maguk sem gondolták, mekkora siker övezi majd az albumot, amelyből világszerte 30 millió példányt adtak el. Kurt Cobain korai halálával csak fokozódott a Nirvanát körüllengő mítosz.

Metallica - Metallica

James Hetfieldék már 1991-ben is élő legendának számítottak, ám ötödik, a gyakran csak fekete albumként emlegetett lemezükkel megkoronázták pályafutásukat és kiszélesítették közönségüket. A metal zenét ez a lemez a mainstream világába vezette, 2014 októberéig 16 millió darabot adtak el a lemezből.

Guns N’ Roses - Use Your Illusion I & II

A Guns ’N Roses a hard rock megmentője, agresszív válasz a Bon Jovi és a Poison féle, tinilányok kegyeit kereső zenére. A zenekar az Appetite for Destruction sikerét is tudta überelni, az 1991-es Use Your Illusion I és II az együttes csúcsprodukciója, Axl Rose és csapata manapság gőzerővel dolgozik a hajdani dicsőség újraélesztésén.

R.E.M. - Out of Time

Az Out of Time a zenekar hetedik stúdióalbuma, ez a lemez hozta meg az R.E.M. számára a nemzetközi áttörést. Az együttes három Grammy-díjat kapott érte 1992-ben, egyet az albumért, a legjobb alternatív zenei album kategóriában, kettőt a Losing My Religion dalért. Ez az eklektikus album jelentős előrelépést hozott az együttes népszerűségében.

The Smashing Pumpkins - Gish

Billy Corgan és csapata a mai napig hatalmas hatást gyakorol az utánuk következő generációk előadóira. A Gish a Smashing Pumpkins első nagylemeze, a zenekar fejlődését és elismertségét jól jellemzi, hogy a kiadás évében még nem túl népszerű album később a rock egyik alapkövévé vált.

Pearl Jam - Ten

A Ten a Pearl Jam debütáló lemeze, és a seattle-i robbanás egyik gyújtópontja. Az album több mint két évig szerepelt a Billboard listán és 15-szörös platina státuszt ért el világszerte. Természetesen szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben, a Pearl Jam-et pedig jelölték a 2017-es Rock and roll Hall of Fame szavazáson.

Red Hot Chili Peppers - Blood Sugar Sex Magik

Az RHCP a mai napig az egyik legnépszerűbb, legjobban eladható banda a zenei piacon, pedig ha őszinték szeretnénk lenni, bizony régóta adósok egy igazán jó lemezzel. Az igazi Red Hot-őrület a Blood Sugar Sex Magik-kel indult, a lemez olyan slágereket tartalmaz, mint az Under the Bridge, a Give It Away, vagy a Breaking the Girl.

U2 - Achtung Baby

Bono-t és zenekarát manapság leginkább az esőerdők és a szegény emberek megmentőjeként ismerhetjük, zeneileg azonban 1991-ben ért a csúcsra az ír együttes. Az Achtung Baby a U2 hetedik stúdióalbuma, amelyet mindmáig az együttes remekművének és legsikeresebb lemezének tartanak.

Soundgarden - Badmotorfinger 

Ismét egy seattle-i versenyző, a Soundgarden-t a Pearl Jam kistestvéreként is emlegetik, Chris Cornellék sikerességben elmaradtak a Pearl Jamtől, ám így is egy igen masszív rajongótábort tudhatntk magukénak. A Badmotorfinger a Soundgarden harmadik albuma, melyet 1991 október 8-án adtak ki.

Mr Bungle - Mr Bungle

Mike Patton, a Faith No More zseniális énekese a Mr Bungle-ben kezdte pályafutását. Patton személye szükségeltetett ahhoz, hogy ez a briliáns zenekar kiléphessen az ismeretlenség homályából, az 1991-ben kiadott lemezük a stílusok őrült, korlátok nélküli keverése, a lemezen jól megfér egymás mellett a ska, a death metal, a jazz vagy épp a vásári mulatós is.

Hole - Pretty on the Inside

Kurt Cobain felesége, Courtney Love kénytelen volt megbirkózni a kritikusok örök fanyalgásával. Courtney-t mindig férje tehetségéhez mérték, lemezein folyton Kurt kézjegyeit, hatásait keresték. Ám a Hole debütáló lemeze, a Pretty on the Inside saját jogon is a korszak egyik kiemelkedő albumának tekinthető.

Szólj hozzá

Red Hot Chili Peppers Metallica Hírek U2 Nirvana Hole Guns n Roses R.E.M. Soundgarden Smashing Pumpkins Pearl Jam Mr Bungle