Fülesbagoly

A tíz legjobb lemez a rock aranykorából

2016. október 30. - matesas

A 90-es évek elejét nyugodtan nevezhetjük a rockzene aranykorszakának, kockás ingben és lobogó séróval lubickoltunk a jobbnál jobb muzsikák tengerében. Most tíz olyan albumot mutatunk be, amelyek idén 25 évesek, és a mai napig meghatározzák az egymást követő generációk ízlését.

guns_2.jpg

Nehéz lenne és talán fölösleges is rangsort felállítani 1991 zenei terméséből, abban az esztendőben sorra jelentek meg olyan lemezek, amelyek nélkül ma nem is létezne rockzene. A zenei földrengést elindító Nirvana, a topformában lévő Guns ’N Roses, a pályafutása fő művét megalkotó Metallica vagy az ikonikus Blood Sugar Sex Magik-kel csúcsra érő Red Hot Chili Peppers stadionokat töltött meg, globális rockőrületet generált, lemezeiket tízmilliószámra kapkodták. Ezek a bandák stílust, divatot, életérzést teremtettek, hatásuk a mai napig tart, legtöbbjük manapság is a hajdanvolt sikereikből élnek. A Fülesbagoly válogatott, nem volt nehéz dolgunk, íme, a tíz szülinapos album, amely alapjaiban rengette meg a zeneipart.

Nirvana - Nevermind

A Nevermind a seattle-i banda második nagylemeze, alighanem 1991 legnagyobb durranása. A grunge stílusteremtői maguk sem gondolták, mekkora siker övezi majd az albumot, amelyből világszerte 30 millió példányt adtak el. Kurt Cobain korai halálával csak fokozódott a Nirvanát körüllengő mítosz.

Metallica - Metallica

James Hetfieldék már 1991-ben is élő legendának számítottak, ám ötödik, a gyakran csak fekete albumként emlegetett lemezükkel megkoronázták pályafutásukat és kiszélesítették közönségüket. A metal zenét ez a lemez a mainstream világába vezette, 2014 októberéig 16 millió darabot adtak el a lemezből.

Guns N’ Roses - Use Your Illusion I & II

A Guns ’N Roses a hard rock megmentője, agresszív válasz a Bon Jovi és a Poison féle, tinilányok kegyeit kereső zenére. A zenekar az Appetite for Destruction sikerét is tudta überelni, az 1991-es Use Your Illusion I és II az együttes csúcsprodukciója, Axl Rose és csapata manapság gőzerővel dolgozik a hajdani dicsőség újraélesztésén.

R.E.M. - Out of Time

Az Out of Time a zenekar hetedik stúdióalbuma, ez a lemez hozta meg az R.E.M. számára a nemzetközi áttörést. Az együttes három Grammy-díjat kapott érte 1992-ben, egyet az albumért, a legjobb alternatív zenei album kategóriában, kettőt a Losing My Religion dalért. Ez az eklektikus album jelentős előrelépést hozott az együttes népszerűségében.

The Smashing Pumpkins - Gish

Billy Corgan és csapata a mai napig hatalmas hatást gyakorol az utánuk következő generációk előadóira. A Gish a Smashing Pumpkins első nagylemeze, a zenekar fejlődését és elismertségét jól jellemzi, hogy a kiadás évében még nem túl népszerű album később a rock egyik alapkövévé vált.

Pearl Jam - Ten

A Ten a Pearl Jam debütáló lemeze, és a seattle-i robbanás egyik gyújtópontja. Az album több mint két évig szerepelt a Billboard listán és 15-szörös platina státuszt ért el világszerte. Természetesen szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben, a Pearl Jam-et pedig jelölték a 2017-es Rock and roll Hall of Fame szavazáson.

Red Hot Chili Peppers - Blood Sugar Sex Magik

Az RHCP a mai napig az egyik legnépszerűbb, legjobban eladható banda a zenei piacon, pedig ha őszinték szeretnénk lenni, bizony régóta adósok egy igazán jó lemezzel. Az igazi Red Hot-őrület a Blood Sugar Sex Magik-kel indult, a lemez olyan slágereket tartalmaz, mint az Under the Bridge, a Give It Away, vagy a Breaking the Girl.

U2 - Achtung Baby

Bono-t és zenekarát manapság leginkább az esőerdők és a szegény emberek megmentőjeként ismerhetjük, zeneileg azonban 1991-ben ért a csúcsra az ír együttes. Az Achtung Baby a U2 hetedik stúdióalbuma, amelyet mindmáig az együttes remekművének és legsikeresebb lemezének tartanak.

Soundgarden - Badmotorfinger 

Ismét egy seattle-i versenyző, a Soundgarden-t a Pearl Jam kistestvéreként is emlegetik, Chris Cornellék sikerességben elmaradtak a Pearl Jamtől, ám így is egy igen masszív rajongótábort tudhatntk magukénak. A Badmotorfinger a Soundgarden harmadik albuma, melyet 1991 október 8-án adtak ki.

Mr Bungle - Mr Bungle

Mike Patton, a Faith No More zseniális énekese a Mr Bungle-ben kezdte pályafutását. Patton személye szükségeltetett ahhoz, hogy ez a briliáns zenekar kiléphessen az ismeretlenség homályából, az 1991-ben kiadott lemezük a stílusok őrült, korlátok nélküli keverése, a lemezen jól megfér egymás mellett a ska, a death metal, a jazz vagy épp a vásári mulatós is.

Hole - Pretty on the Inside

Kurt Cobain felesége, Courtney Love kénytelen volt megbirkózni a kritikusok örök fanyalgásával. Courtney-t mindig férje tehetségéhez mérték, lemezein folyton Kurt kézjegyeit, hatásait keresték. Ám a Hole debütáló lemeze, a Pretty on the Inside saját jogon is a korszak egyik kiemelkedő albumának tekinthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr311915333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Janossz 2016.10.31. 18:26:40

Szóval ez lenne az aranykor?
90 előtt meg a gitár se volt feltalálva....
Tévedsz, az aranykor kb eddig tartott.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2016.10.31. 18:39:30

Aranykor? Lejtmenet... Az aranykor a hatvanas évek elejétől a nyolcvanas évek végéig tartott. Nehogy már a grunge meg Bono legyen a rock aranykora...

sunblind 2016.10.31. 19:23:44

Fuhhuuhh.
RHCP?? U2?? Miért az istenért, miért? Ezek a legkommerszebb lakossági popzene, hogy kerülnek a rock aranykorába?

Márk_Márk 2016.10.31. 19:25:44

Kár, hogy a rock aranykora vagy 20 évvel korábban volt.

Hogy a kiválasztott lemezek mennyire szarok, az a másik kérdés.

Ha Kurt Cobain nem lesz öngyilkos, ma már a kutya nem tudná, mi volt az a Nirvana.
A GNR teljes életműve egy kalap szar, főleg Axl Rose hangja (bocs, nyávogása) miatt.
A Smashing Pumpkinsnak semmi köze a rockzenéhez.

És így tovább.
Voltak jó zenék a 90-es években is, de nem ezek.
A rock aranykorának nevezni a korszakot pedig mélységes tudatlanságra vall.

Killary Fucking Clingon 2016.10.31. 19:32:44

Valóban nem lehet a rockzene aranykorának nevezni a 90-es éveket. Egyszerűen nem igaz. Baromság.

zastava · http://balkanmaskepp.blog.hu/ 2016.10.31. 19:32:49

A Hole-t nagyon nem kellett volna iderakni.
A U2-t se.
Egyetértek azokkal az előttem szólókkal, akik szerint a 90-es évek már messze nem volt a rock aranykora.

Bambano 2016.10.31. 19:42:51

jaja, tényleg, a metalicska 1991-es lemeze, az bevezette a metált a köztudatba. miközben a szörnyeteg száma az öltözőben hüppögött (nem), a love at first sting alátétként funkcionált csak (nem). Jerikó falai is hat évesek voltak már akkor, és ezzel csak három, hirtelen előkapott lemezt emlegettem, nyilván sokkal több jó lemez van 91 előttről.

De ha nem metált akarunk nézni, hanem rockot vagy progresszív rockot, vagy elektronikus rockot is, akkor ott van például a Hold árnyékos oldala, ami nagyjából 21 évig (ismétlem: ÉVIG) szerepelt a billboard magazin lemezeladási listáján. Amikor a metalicska megjelent, épp 18 éves volt.

1978-ban már ropták a szving szultánjai, 1979-ben narancsálomék kiadták a vis majorjukat, ami számomra azért nevezetes, mert az első cd-men ez volt.

De ha hazafelé kanyarodunk, ekkora Stabil Gyula már letudta három versszakban a magyar történelmet 1983. augusztus 18-án a Királydombon.

Ha politizálni akarunk: amikor 91-ben megjelent a metalicska fekete lemeze, akkor már több, mint egy éves volt a a világ legjobb rocklemezének helyszíni előadása (1990. július 21. a senki földjén).

Nem bántani akarom a metallicát, mert én is szeretem. de hogy ez a 10-es lista kilométerekre van nem csak az ízlésemtől, hanem a valóságtól is, az 100. Aki meg nem vágja kapásból, hogy mely lemezeket emlegettem itt eltorzítva, az ne írjon világmegváltó posztokat.

VR6 2016.10.31. 20:05:23

Nalam passzol a lista alapja, a Guns dupla albuma nalam azota is hallgatott es dicsoitett lemez, a nagybetus ROCK albuma, alapmu. Azota is emlekszem, amikor a lemez megjelent es eloszor hallottam, megismetelhetetlen elmeny. A jot tudni kell ertekelni, persze elfogadva, hogy ez masnak mast jelenthet.

szepipiktor 2016.10.31. 20:07:43

Ja, mert ez a te korod, azonnal ez az aranykor? Mondjuk más területeken is ostoba bloggerek osztják az észt, akik szerint a világ az ő születésekor indult...
Kisfiam, előbb olvasgass!
Keress rá például egy olyanra, mint az Allman Brothers Band. Vagy gondolkozz ez a Ten Years After és Alvin Lee munkásságáról.
Mert te rockról beszélsz, nem popról, nem metálról vagy rock&rollról.
A rock aranykor a 60-as évek végén indult és a hetvenes évek végéig tartott. A mai öreg zsenik akkor kezdtek.
Istenem...

crazyfish 2016.10.31. 20:26:24

Az R.E.M mióta rock együttes?....Iggy Pop meg jazz tanszakos...:))...a Rock örök...vannak divatok...de elmúlik
Hallgasd meg a Saxontól a bad boys like to rock n rollt és majd érzed a rockot...(amúgy '84-es)

2016.10.31. 20:36:49

Ember a rock aranykora nem 25 éve volt, hanem inkább úgy 50 éve.

Írás előtt tájékozódni... az luxus nálad, sajnos úgy tűnik.
Ráadásul a listád egy része nem is rock :-(

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2016.10.31. 20:49:57

"A Guns ’N Roses a hard rock megmentője, agresszív válasz a Bon Jovi és a Poison féle, tinilányok kegyeit kereső zenére."

Amikor gimis voltam, nálunk a tinilányok hallgatták a Gunst meg a Metallicát, a tinifiúk meg a Panterát, meg a Machine Headet, meg a Dismembert. :D

Bambano 2016.10.31. 20:57:21

www.youtube.com/watch?v=g_6ZiGocaSg öt évvel a metál "bevezetése" előtt, itthon, a nagy nem mainstream cuccializmusban....

iparterves 2016.10.31. 21:27:18

Mit is mondhatnék? A lista egy hülyeség.
Akinek a rock aranykora a kilencvenes évek, az a hetvenes években született - és mit sem tud arról, mi történt korábban.
Bööööööööööööörn!

mojoking77 2016.10.31. 21:56:06

Szeretem az ilyen postokat, mindig kihozza a ven szarokbol a megmondoembert....
"Reeegeeen bezzzzeg minden jobb vot am. Mi meeeg tuttuk mi vot am az igazi zene, nem ez a nyivakolaaas am.." Orom hallgatni oket. Persze hogy jo a Sabbath, meg a Motorhead, meg meg ezer masik, es valoban a Metallica mar nem egyenlo a Masterrel vagy a Ride the lightning-el, de hogy szar lenne,azt csak egy szuk latokoru pocs mondhatja oszinen.
A Pantera/Machine Head pontosan melyik albuma is 25 eves iden?

savrola 2016.10.31. 22:21:36

@sunblind: RHCP mint lakossági popzene? Hülye vagye-e? Pláne a BSSM esetében elég nagy f.szság!
Egyébként meg az az album még csak nem is tisztán rock, és nem is a legjobb RHCP mű...

Oarbeaskoa 2016.10.31. 22:51:34

Sziasztok!
Nem vagyok szakértő. Ha zene, akkor inkàbb alternativ. Ha nem akarjátok akkor ne szerepeljen itt a U2, stílusa okán. Ha jól eladható is, meg 15 éve nagy dolgot nem produkáló együttes is, de az Achtung Baby egy jó album! Zeneileg, szövegileg, és a szövegben is vannak szintek, ami nem sok "kommersz" együttesről mondható el. Ha akarjátok, ne nevezzétek rock-nak. De az egy jó album!

Lacy27 2016.10.31. 22:53:11

Hehe. Bár nekem Metallica kedvencem az nem aranykor, hanem az aranykor vége. A nirvanával vége lett a rockkorszaknak. Ezen lehet vitatkozni, de ők voltak az utolsó mozgatók. Azóta csak villanások voltak. Én már 10 éve nem hallok jó új zenét. Vége a rocknak. Még 20 év és minden jó rockzenekar eltűnik örökre.

Márk_Márk 2016.11.01. 02:11:20

@VR6:
Nálad lehet, a valóságban a festett szar mintapéldánya.

@Bambano:
A Tangerine Dream-et (ami mondjuk nem narancs, hanem mandarin, de mindegy) ugye csak viccből említetted?
Valahol a szar és fos között van félúton.

@crazyfish:
Mondjuk Iggy Popnak Sam Lay (ha mond neked valamit a név) volt a dobtanára...
(Ugyanis dobosként indult.)

@Motorhead:
Ja, a te 1 bites agyadban lehet.
A valóságban kurvára nem. A Motörhead egy középszintű zenekar volt, középszintű zenészekkel. Minden hangszeren.
Tudod, azért léteztek/léteznek olyan gitárosok, mint Ritchie Blackmore, Joe Satriani, Gary Mooore, Jimmy Page, Jeff Beck - hát ezekhez a Motörhead gitárosai inasnak mehetnének esetleg.
Basszusgitárosként nem is említenék olyanokat, mint John Patitucci, John Paul Jones, Jaco Pastorius - és a jazzistákat még nem is említettem.
Dobosból szintén kb. ezres a lista a Motörhead bármelyik tagja előtt.

A faékagyúaknak persze lehet, hogy rock = Motörhead. De senki másnak.

@Lacy27:
A Nirvana szerintem úgy gagyi, ahogy van.
Ha Cobain nem lövi főbe magát, ma már a nevükre sem emlékezne senki.

Artie 2016.11.01. 08:25:15

@Márk_Márk: ah, értem, szóval a Motörhead nem lehet rock, mert nincs 6 perc alatt 104 ütemváltás benne. Akkor valóban csak a The Dance of Eternity az egyetlen igazi rockdal.

Mondom ezt 11 élő DT-koncerttel a hátam mögött.

A poszt viszont nettó faszság, a Nirvana konkrétan kinyírta a rockot, de amikor ez az idegbeteg Cobain fejbe lőtte magát, valami újra indult. Elég csak megnézni Maidenéket, mikor volt pár szar évük.

savrola 2016.11.01. 08:27:22

@Márk_Márk: "A faékagyúaknak persze lehet, hogy rock = Motörhead. De senki másnak." Csak egy faékagyú képes ilyet leírni. Az ízlés nem ész kérdése. Mindegy, a lényeg, hogy a tiéd 100000%-ig megkérdőjelezhetetlen, és aki nincs a te listádon, az nemhogy zenésznek, de embernek sem nevezheti magát. Kezeltetni kéne a kisebbségi komplexusodat!

Lacy27 2016.11.01. 08:40:22

@Márk_Márk: Mindenre írhatod, hogy gagyi. Ez így semmi. Van különbség aközött, hogy nem tetszik és szar. Mellesleg a többi hozzászólásnál a rocknak nem az egyetlen mérvadója, hogy ki milyen jól játszik. Akkor ott a jazz és minek alapból a rock? A jazz zenészek úgyis a legképzettebbek, ezzel nem lehet érvelni.

Lacy27 2016.11.01. 08:50:22

@karikaV43: Nem rossz, jó hallgatni, de nem vágott a földhöz. Lehet már én vagyok túl öreg ahhoz, hogy valóban rajongjak valamiért...

2016.11.01. 12:42:21

@karikaV43: biztos hülye vagyok, de ez metál, kicsit hörgősmorgós :), annak jó, nade egy rockot, ha kérhetnék :)

karikaV43 2016.11.01. 14:31:10

@okostojas007: a cikkben szereplő albumok sem klasszikus rock albumok,a talicska mellé ez is oda fér.
Sajnos kevés a jó rock és metál zene az utóbbi 25 évben,ez éppen az,de az öreg thrash zenekarokon kívül mindenki szart csinál.A talicska új albuma is az lesz szerintem.Ők már nem fognak jó zenéket írni.

Figy L M 1 ideYEeeah 2016.11.01. 14:34:54

@Goose-T: Jó volt nektek. Nálunk hárman hallgatunk Metallicát, a többiek meg Depeche Mode-ot. :-/

savrola 2016.11.01. 15:48:52

Hülye vagyok a metálhoz, ezért elmagyarázná valaki, hogy a hörgésben mi a kifejező erő?

iparterves 2016.11.01. 17:54:11

@mojoking77:

Öreg, te a fiatal szar kategóriája lennél?
A "régen minden jobb" szöveget egyetlen helyen sem olvastam, te képzelted magadnak oda, hogy aztán - hű, de erős legény vagy! - ennek örvén jól bemoss egyet az öreg szaroknak.
Ügyi voltál, a saját feldobott labdádat klasszul leütötted.

iparterves 2016.11.01. 17:55:55

@Márk_Márk:

A T.Dreamről érdekes a véleményed, de kit érdekel?

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2016.11.01. 19:24:03

Ez a lista természetesen vicc. Egyedül a Mr. Bungle lemeze ér itt valamit, persze az sem top 100-as. A többi kommersz, vagy pop, említésre sem méltók.
A rock aranykora kb. 1969-től 1975-ig volt. És úgy hívták, hogy "progresszív rock". És ennyi. Sorolhatnám a tudnivalókat, de minek? Aki akar, majd utánanéz.

Márk_Márk 2016.11.01. 20:23:10

@Artie:
Te ugye csak valami gyorstalpalón tanultad a magyart?
De, a Motörhead egyértelműen rock. Csak fentebb az idióta azt írta: Rock = Motörhead.
Ami viszont kurvára nem így van.

@savrola:
Tévedsz. Én szeretem a Motörheadet, csak a helyén tudom kezelni - egy rockzenekar a sok közül. A hozzád hasonló faékagyúak meg nem.

Márk_Márk 2016.11.01. 20:27:23

@Lacy27:
"A jazz zenészek úgyis a legképzettebbek"
Ez mondjuk kurvára nem igaz, ilyet max. totál laikus mond, de oda se neki.

@ipartelep:
"A rock aranykora kb. 1969-től 1975-ig volt. És úgy hívták, hogy "progresszív rock". És ennyi. "
Hát mondjuk kurvára nem, bár az is egy irányzat volt az aranykor zenéi közül. Egy. És nem több.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2016.11.01. 20:47:06

@Márk_Márk: Ahhoz, hogy valakivel elkezdjek beszélgetni, pláne vitatkozni (bármilyen témában), bizonyos kompetenciáknak eleget kell tennie. Ezek között az első a szövegértés. Vagyis az, hogy lássam rajta, megértette amit írtam, és legalább releváns választ (a helyesség nem feltétel) ad rá. Utána még van néhány tulajdonság, amikben nem bukhat meg (jóindulatúan válaszol, ért a témához, stb.), de ha már az elsőn elbukik, ott nincs mit tenni, nem foglalkozom vele. Sajnálom.

Márk_Márk 2016.11.01. 21:32:46

@ipartelep:
Ja, talán nem faszságokat kellene írni, te ostoba segg, utána nagy pofával írni a további baromságokat.
Sajnálhatod is, legalábbis azt, hogy nincs eszed, és a zenéről sincs fingod sem.

mojoking77 2016.11.01. 23:22:33

@iparterves: "A "régen minden jobb" szöveget egyetlen helyen sem olvastam"
Javaslom, usd fel a Google-t, ird be, hogy funkcionalis analfabeta, majd allj a tukor ele, es olvasd fel hangosan, lehetoleg kozben neha neha nezz a tukorbe, csak mert rolad szol...
süti beállítások módosítása