Fülesbagoly

"nemsokára elmúlik a nyár" - Bérczesi Róbert 40 éves

2016. szeptember 08. - Bagolyhír

Bérczesi Róbert, a kultikus Hiperkarma zenekar frontembere idén ünnepli negyvenedik születésnapját, ezt az eseményt pedig két ízben is szeretné megosztani a lelkes, és 16 éve kitartó közönségével. Először a Budapest Park, majd a már elővételben teltházas MüPa színeiben.

hiperkarma6.jpg

És hogy mi is a Hiperkarma? A magyar könnyűzenei élet egyik leginkább meghatározó alakjai az ezredforduló óta. Jellemzően tömör, végtelenül komplex szövegvilág, a zenei megoldások főleg ezt hivatottak támogatni. Ösztönös, mással össze nem téveszthető életművükben eddig három nagylemez szerepel, hamarosan várható a következő is.

2000-ben Bérczesi Róbert egyedül állt neki a hiperkarma első lemezének, majd sorban csatlakoztak hozzá azok az emberek, akik azonosulni tudtak az ötletekkel.

Már ebben az évben megjelentek a Szigeten, itt adták első koncertjüket, mint a Hiperkarma zenekar. Első albumuk (ami szintén a Hiperkarma nevet viseli) a magyar alternatív zene egyik legerősebb anyaga lett, a mai napig a „generációs” jelzővel illetik. Bérczesi szövegei végtelenül összetettek, a klasszikus költői képek csupán mellékesen jelennek meg szinte minden sorban.

A második lemez 2003-ban jelent meg, amondó címen. Ezek a dalok már néhol átcsúsznak a komplexből a zavarosba, a költőiből az érthetetlenbe, de Robi tehetsége valahogy mégis összefogta a káoszt. Szintén egy nagyon karakteres lemez, azonban nem tudta utolérni az első album átütő, zsigeri zsenialitását.

Ezt követően kisebb-nagyobb kihagyások következtek, a zenekar többnyire nem volt aktív.

2011-ben egy nagyobb lélegzetvételből végigkoncertezték a fesztiválszezont, 2007 után először az Orczy-parkban adtak nagyon várt és beharangozott „visszatérő” koncertet. Ez azonban még mindig nem a végső visszatérés volt, arra újabb 3 évet kellett várni. 2014-ben a PeCsá-ban mutatták be harmadik, konyharegény című nagylemezüket, mely egyben az azóta tartó lendület első ugrása is volt.

A 2015-ös év elejétől a zenekar élete teljesen felpezsdült: ebben az évben teljes vidéki turnén ünnepelték 15. születésnapjukat. Idén már két, meglehetősen lelkes fogadtatásban részesült dal is napvilágot látott a közelgő nagylemezről. A szóbaszóhoz szövegvideó készült, a délibábhoz pedig az első infrahekkelt kamerával felvett magyar videóklip debütált, országos és vidéki rádiók toplistáin is megjelent.

Szeptember 16-án pedig egy igazán különleges koncerttel ünnepelhetünk együtt a frontemberrel, hiszen a legújabb szerzemények mellett régebbi, ritkán játszott dalokat is hallhatunk majd. Mindemellett jelképesen és hivatalosan is elbúcsúztatják a nyarat ezzel az utolsó, szabadtéri koncerttel.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr8911688347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása