Fülesbagoly

Cenzúrázva koncertezett Pekingben az Iron Maiden

2016. április 27. - matesas

A Kínai Népköztársaság a maga módján nyújtott baráti jobbot az Iron Maiden-nek. A zenekar ugyan megtarthatta pekingi megakoncertjét, ám a kommunista cenzorok keze Bruce Dickinson-ékig is elért.

iron-maiden-the-trooper-in-china.jpg

Januárban jelentették be, hogy az Iron Maiden világ körüli turnéjának első állomása Peking lesz. Tudni illik, hogy Kínában igen erősek a cenzúratörvények, ezek többek közt megtiltják, hogy a művészet babonák és kultuszok terjedését segítsék elő. Így aztán Dickinson-ék fellépését hatalmas sajtóérdeklődés előzte meg Kínában, a kommunista közízlésbe nem igen fér bele az Eddie-bábú és a sátánistának bélyegzett dalszövegek.

Nos, vasárnap este a zenekar hatalmas sikert aratott (ez volt az első fellépésük Kínában), de mindezért cserébe kénytelen volt a kompromisszumra. Először is - a kínaiak bármennyire lelkesednek a tűzijátékokért - nem alkalmazhattak pirotechnikát. Eddie nem lobogtathatta a kínai zászlót, hanem csak a szokásos Union Jack lobogót. A zenekar tagjai nem dobálhattak a közönség soraiba csuklópántokat, dobverőket, semmilyen - máshol ereklyének számító - tárgyakat. A Powerslave című szám szövegét is módosítva kellett előadniuk. Dickinson-ék nem zavartatták magukat, majd kétórás előadással kápráztatták el a kínai metal-rajongókat. És láss csodát: a rendszer nem omlott össze...

Egy kis ízelítő a koncertből:

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr748667022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2016.04.28. 17:27:45

pont a powerslave szövegét kellett megváltoztatni? :D
vicces
süti beállítások módosítása